Край на ерата „Тошиба“: компанията е „погълната“ за 13,5 млрд. долара

Японският промишлен гигант „Тошиба“ отбеляза края на една ера като листвана на борсата компания, като обяви, че частен консорциум е закупил почти 80% от акциите му, предаде АФП.


Останалите акционери ще бъдат "изтласкани" след търговото предложение на стойност 13,5 млрд. долара, а акциите на „Тошиба“ ще бъдат извадени от борсата след повече от 70 години на фондовата борса, заяви компаниятa.

„Тошиба“ води началото си от 1875 г. и се превърна в огромен конгломерат през 20-ти век, синоним на следвоенното икономическо съживяване на Япония и на технологичните иновации. Фирмата се превърна в нарицателно име в Япония и извън нея, като произвеждаше всичко - от първите преносими компютри, асансьори и ядрени електроцентрали до микрочипове.

Но през последните години тя преминаваше от криза в криза, включително огромен счетоводен скандал през 2015 г., и загуби за милиарди долари от американското дъщерно дружество Westinghouse.

Натискът от страна на акционерите активисти и офертата за поглъщане от страна на групата за частни капиталови инвестиции CVC доведоха до опити за разделяне на компанията първо на три, а след това на две. В крайна сметка през март управителният съвет на „Тошиба“ прие офертата за поглъщане на консорциума, който включва повече от 20 японски банки и други фирми.

"Сега Toshiba Group ще направи важна крачка към ново бъдеще с нов акционер", заяви главният изпълнителен директор Таро Шимада в изявление.

Сагата се следи отблизо в бизнес средите, за да се разбере какво може да се случи с други огромни, диверсифицирани конгломерати в Япония и другаде. /БГНЕС