Красимир Каменов-Къро и жена му са убити в дома им в Кейптаун

Красимир Каменов-Къро и жена му са убити в дома им в Кейптаун.


По непотвърдена информация децата на Красимир Каменов - Къро не са пострадали по време на покушението срещу него. Те били на училище по време на стрелбата. Предполага се, че са загинали и бодигарда на семейството, и икономката им, всички от български произход.

В края на април Каменов беше обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол.

Красимир Каменов-Къро е знаковата фигура от криминалните среди.

Той е известен като част от силовата групировка ВИС, като през 2022 г. бе задочно обвинен от Софийска градска прокуратура като поръчител на убийството на бившия началник на "Криминална полиция" Любомир Иванов. По-късно в края на месец април Къро беше обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол.

Преди около месец на пресконференция на главния прокурор Иван Гешев, бившият член на ВИС бе уличен като част от заговор срещу главния обвинител.

Гешев заяви, че има връзка между Красимир Каменов - Къро с Цветан Василев и обясни, че тяхната цел е била да дискредитират държавното обвинение.

Коментирайки случая главният прокурор заяви :"Връщаме се в мутренските години". Гешев не пожела да коментира дали покушението срещу Каменов има някаква връзка с взрива срещу кортежа му, избухнал на 1 май на пътя София-Самоков.

Медиите в ЮАР: Проверява се българска връзка за убийството в Кейптаун.

Масовата стрелба в едно от елитните предградия на Кейптаун, при която са убити двама мъже и две жени, за които се предполага българска връзка, е отразена в англоезичните медии.

Електронното издание „Таймс“ съобщава за нея под заглавието: „Проверява се българска връзка за четирима души, застреляни в Констанция“.

„Около 8,20 ч. сутринта бяха открити телата на две жени и двама мъже, за които се предполага, че са на възраст между 40 и 50 години, с огнестрелни рани. Смята се, че жертвите са от български произход", заяви говорител на провинциалната полиция.

Експерти по криминалистика са претърсили мястото в четвъртък.

„Мотивът за масовото убийства все още не е установен, като детективите работят усилено в търсене на улики. Детективите от отдел "Тежки престъпления и престъпления, свързани с насилие" са започнали разследване", съобщава изданието.

С почти аналогична информация за убийството излиза и вестник „The South African“.

В нито едно от двете издания не се съобщава повече информация за убитите и техните имена.

МВнР: Нямаме официална информация за убийството на четирима души в Кейптаун.

Посолството на Република България в Република Южна Африка информира за убийство на четирима души в Кейптаун, за които се предполага, че са български граждани. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

До този момент официална информация от съответните власти в страната на акредитация не е получена в българското задгранично представителство, което е установило и поддържа оперативен контакт с компетентните органи и служби.

Посолството на Република България в Република Южна Африка търси информация по официален ред от властите в държавата и веднага след постъпването й ще я предаде на компетентните власти в България.

Всяка постъпваща от посолството ни в Република Южна Африка информация се предава в оперативен порядък на Министерството на вътрешните работи по компетентност./БГНЕС