„Красиво” показва талантите на авторите в секция "Монументални изкуства"

Колективната изложба „Красиво” в арт център 12 показва талантите на авторите в Секция „Монументални изкуства“ към Съюза на българските художници, предаде репортер на БГНЕС.

„Красивото е едно понятие, за което може с часове да се говори, защото то е свързано с изкуството, с любовта, със самия живот и искаме да покажем талантите на моите колеги, от които аз съм много респектирана, тъй като от доста години следя пътищата на всеки един от тях. Освен, че правят забележителни монументални произведения в архитектурата, ето тук сега искаме да покажем едни малки кавалетни форми, които са също част от тяхното творчество и от техните лица”, каза секретарят на секцията Венера Константинова.

Секция „Монументални изкуства“ към Съюза на българските художници е създадена през 1977 година, като секция, която обединява художници, които работят в техниките свързани с архитектурата, интериорна и екстериорна среда. Това са стенописите в частни и обществени сгради, в сакралните пространства на църквите и манастирите, освен това предмет на дейност на художниците са витражите, мозайките, сграфитата, иконите и живописта.

Всяка година в рамките на Съюза на българските художници секцията реализира тематични изложби в които показва в снимков материал изпълнените на конкретните архитектурни обекти произведения, както и изложби с живопис и кавалетни творби в различните материали.

„Красиво” е малка сбирка от произведенията, главно живопис на членове на секцията.

„Изложбата представлява представителна извадка на 22-ма членове на секция „Монументални изкуства“, може би най-изявените, но има и други, само че пространството тук позволява да покажем толкова творби”, разказа Венера Константинова. В рамките на продължителността на изложбата, която може да се види от този вторник е и датата 14 февруари – празникът на влюбените. Именно с тази дата са свързани и двете творби на Анелия Александрова, които са поп арт. „Тя е представила творби, вдъхновени от легендата за Парис, който подарява златната ябълка на най-красивата. Аз като видях тези творби казах, че това е и темата на изложбата и плаката”, разказа Константинова.

Освен тези две творби, тук могат да се видят работи от всякакви автори от трите поколения. Освен живопис, тук има и мозайки, пластики, акварели. „Моята секция е най-богатата секция в Съюза на художниците. Там са стенописите, мозайките, виражите, иконите и живописта, и всъщност това е една представителна, сборна изложба”, разказа Константинова, която също има свои работи в изложбата. Тя посочи, че изложбата може да се види до 19 февруари. /БГНЕС