Кристалина Георгиева призовава Китай да стимулира растежа с „пропазарни реформи“

Ръководителят на Международния валутен фонд призова в неделя Китай да приложи "всеобхватен пакет от пропазарни реформи", за да даде тласък на бавната икономика, обхваната от кризата на жилищния пазар, ниското вътрешно търсене и постоянно високата безработица сред младите хора. Китайските политици досега се съпротивляваха на призивите за стимулиране на икономиката чрез масивни държавни стимули, вместо това подчертавайки необходимостта от насочване към "висококачествен" растеж.


Говорейки на Китайския форум за развитие в Пекин в неделя, управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева каза, че „преходът от високи темпове към високо качество на растеж е правилното разклонение на пътя, който трябва да поемем и Китай е решен да го направи“. Българската икономистка предупреди, че „тази трансформация няма да бъде лесна“, но твърди, че „с цялостен пакет от пропазарни реформи Китай може да расте значително по-бързо от сценария на статуквото“, според официален препис на нейната реч. Пекин трябва да предприеме "решителни стъпки", за да намали количеството недовършени жилища и да даде повече пространство за "пазарни корекции" в решаващия, но силно задлъжнял сектор на недвижимите имоти, изтъкна Георгиева. Властите трябва също да повишат "покупателната способност на хората и семействата", като укрепят пенсионната система на Китай и предприемат други стъпки за усъвършенстване на огромния й апарат за социално осигуряване, добави тя.

Георгиева също призова Китай да засили "бизнес средата и (осигури) равнопоставеност между частните и държавните предприятия". Това е отколешно искане на чуждия бизнес, действащ в азиатската държава.

Висшите китайски политици привидно са оптимистични за икономиката, като премиерът Ли Цян каза на форума, че Пекин ще „предприеме практически, ефективни действия за насърчаване на висококачествено развитие и ще влее положителна енергия... в глобалното икономическо възстановяване“.

Но темповете на растеж на БВП са низходящи в страната от години и Пекин този месец си постави годишна цел от "около пет процента" - значително по-ниска от главоломните темпове на разширяване, които задвижиха метеоритния възход на страната.

Във форума участваха едни от най-известните бизнес фигури в света, включително Тим Кук от Apple, който каза, че се е насладил на "изключителна" среща с Ли. „Мисля, че Китай наистина се отваря и съм толкова щастлив да бъда тук“, каза главният изпълнителен директор на най-голямата смартфон империя в САЩ пред репортер от CGTN, според видео в една от социалните медии на тази медия. В отделни коментари, публикувани онлайн от държавната телевизия CCTV, Кук каза, че Apple ще продължи да увеличава инвестициите си в научноизследователска и развойна дейност в Китай. Той добави, че флагманската платформа за

за смесена реалност Vision Pro на „Епъл“, ще се появи на рафтовете в Китай до края на тази година, според публикация в социалните медии, която съдържа забележките му само в превод на китайски. Кук беше в Шанхай, за да открие нов магазин на Apple тази седмица, а в петък обсъди плановете за разширяване на компанията в Китай с министъра на търговията Ванг Вентао. /БГНЕС, АФП