Кристалина Георгиева: За мен ще бъде чест да служа втори мандат в МВФ

Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева каза, че за нея ще бъде "чест" да ръководи базираната във Вашингтон финансова институция за втори петгодишен мандат, ако бъде номинирана отново от страните-членки.


„Получих думи на подкрепа за работата на МВФ от много от нашите членове през последните седмици“, написа 70-годишната Георгиева в изявление в X, предаде БГНЕС.

„Ако по-широката част от членовете се съгласи, за мен ще бъде чест да продължа да бъда управляващ директор на МВФ“, добави тя.

През последните месеци се появиха спекулации дали Георгиева, българска икономистка, може да се кандидатира отново, след като настоящият й мандат изтече на 30 септември.

Откакто тя встъпи в длъжност през 2019 г., МВФ се намеси многократно, за да подкрепи страни, изправени пред значителни финансови затруднения поради пандемията от Ковид-19 и икономическото въздействие на инвазията на Русия в Украйна.

Съгласно неписано споразумението между Европа и Съединените щати, Международният валутен фонд исторически винаги се е ръководил от европеец, а Световната банка - от американец.

Това споразумение беше препотвърдено миналата година, когато администрацията на Байдън номинира Аджай Банга, роден в Индия, натурализиран гражданин на САЩ, да управлява Световната банка, която се намира точно срещу МВФ във Вашингтон.

Георгиева получи подкрепа от ключови европейски съюзници през последните седмици, включително френския министър на финансите Бруно Льо Мер, който каза в кулоарите на Г-20 в Бразилия, цитиран от АФП, че тя върши „страхотна работа“, управлявайки МВФ.

По-рано днес управителят на Българската народна банка Димитър Радев каза в изявление, че е разговарял с Георгиева за кандидатстване за втори мандат.

„Радвам се да съобщя, че тя потвърди, че за нея ще бъде чест да направи това, стига да получава подкрепа от членовете на МВФ“, каза той. /БГНЕС