Криза в правителството на Белгия заради спора за визите за Иран

Белгия рискува да започне нов епизод от добре познатите ѝ политически сътресения. Този път външният министър Хаджа Лахбиб може да бъде в основата на нещата.


Някои от коалиционните ѝ партньори се надяват по време на изслушването на Лахбиб от белгийските законодатели да прозвучат извинения за начина, по който тя се е отнесла към иранската делегация, която присъства на срещата на върха в Брюксел по-рано този месец. Ако такива не бъдат получени, това би довело до риск от последствия, надхвърлящи нейната евентуална оставка, съобщава „Политико“.

"Оцеляването на Хаджа Лахбиб е въпрос на оцеляване на правителството", заяви белгийски служител, пожелал анонимност, за да коментира деликатния въпрос.

Лахбиб е подложен на критики заради издаването на визи на 14 ирански официални лица, сред които и кметът на Техеран Алиреза Закани - привърженик на твърдия режим, за участие в Срещата на високо равнище за градовете в Брюксел миналата седмица. Сагата вече доведе до оставката на държавния секретар на Брюксел Паскал Смет.

Предишната поява на Лахбиб в белгийския парламент не убеди депутатите от опозицията и някои от партньорите ѝ в правителството, въпреки че миналата седмица белгийският министър-председател Александър Де Кроо се опита да увери законодателния орган, че "инцидентът е приключен".

За коалиционните партньори на Де Кроо въпросът вече не е в самите ирански визи, а в начина, по който Лахбиб се е справила с последиците. Зелените и социалистите я обвиняват в липса на достатъчно прозрачност пред парламента.

Теоретично едно искрено извинение от страна на Лахбиб би трябвало да е достатъчно, за да се закрие въпросът. Но това не е приемливо за председателя на партията на Лахбиб, Жорж-Луи Бушез, който подчертава, че Лахбиб не е направила нищо нередно. Именно Бушез избра бившата репортерка преди около година за външен министър на страната, въпреки липсата ѝ на политически опит.


Ако останалите коалиционни партньори принудят Лахбиб да подаде оставка, Бушез ще извади партията си от седемпартийната коалиция, което ще лиши белгийското правителство от парламентарно мнозинство.

Оставката на Лахбиб би била начин да се критикува Бушез и да се подчертае, че той е направил грешен избор, казва Венсан Лабордери, преподавател по политически науки в Университета в Льовен. Лабордери каза, че Бушез остава верен на себе си, като "е доста нападателен, вместо да успокои нещата".

Въпреки че повечето управляващи партии искат да избегнат дърпането на чергата към сегашната коалиция, те все още смятат, че е невъзможно да се върнат към обичайната работа. "Нуждаем се от някакво мирно предложение от страна на Лахбиб", казва друг белгийски служител.

Първият служител заяви, че Лахбиб трябва да отиде дори по-далеч от извиненията и поне да помисли дали все още е в състояние да изпълнява функциите на външен министър. "Въпросът за надеждността, когато си министър на външните работи, е просто елементарен", каза този служител.

Евентуална оставка или срив на правителството биха имали последици и за ЕС. Лахбиб, която е едновременно министър на външните работи, министър на ЕС и министър на търговията, има ключово значение за белгийското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2024 г.

Подготовката на нов министър за председателстването на този широк кръг от заседания на Съвета само след няколко месеца е сценарий, който белгийските дипломати се надяват да избегнат - въпреки че някои се шегуват, че са виждали и по-лоши неща. През 2010 г., когато Белгия за последен път председателстваше Съвета, страната дори нямаше официално правителство. /БГНЕС