Лайчак към Бислими: Необходимо е пълно прилагане на споразуменията между Косово и Сърбия

Специалният представител на ЕС за диалога между Косово и Сърбия Мирослав Лайчак потвърди споразумението с вицепремиера на Косово Бесник Бислимин за следващите стъпки в диалога. Съобщението беше направено от словашкия дипломат след срещата, която се проведе в Прищина, съобщи „Коха“.

"Срещнах се с първия заместник министър-председател Бешник Бислими, за да съобщя за последната среща с европейските лидери в Брюксел и за необходимостта от пълно прилагане на Споразумението за пътя на нормализация без отлагане и предварителни условия. Също така се договорихме за следващите стъпки", написа Лайчак в платформата "X".

Срещата между двамата се проведе далеч от обществеността. Дори самото посещение на представителя на ЕС беше обявено в последния момент от Бюрото на блока в Косово.

„Лайчак е в Косово днес и утре", заяви Йоанна Лачана от офиса на ЕС.

Срещата беше обявена и от министър-председателя на Косово. В неговото съобщение се казва, че на срещата са били обсъдени всички аспекти, свързани с пълното прилагане на Основното споразумение от Брюксел и Анекса за изпълнение, договорен в Охрид.

"Вицепремиерът по въпросите на европейската интеграция, развитието и диалога на Република Косово Бесник Бислими проведе работна вечеря със специалния представител на ЕС за диалога между Косово и Сърбия Мирослав Лайчак. По време на тази среща бяха обсъдени всички аспекти, свързани с пълното прилагане на Основното споразумение от Брюксел и приложението за прилагане от Охрид. Република Косово се ангажира с пълното нормализиране на отношенията със Сърбия и взаимното признаване", се казва в комюникето на кабинета на министър-председателя.

На 7 ноември Лайчак ще има срещи с лидерите на опозиционните партии в Косово, с които се очаква да разговаря конкретно за проектоустава на Асоциацията на сръбските общини (АСО). Тази среща се провежда в момент, когато дебатът между правителството и опозицията е доста разгорещен, въпреки че от почти две години Курти е под постоянен натиск от страна на опозиционните партии да приеме съветите и препоръките на своите съюзници.

Посещението на Лайчак в Косово се случва десет дни след последните срещи в Брюксел на 26 октомври, когато Курти и президентът на Сърбия Александър Вучич се срещнаха поотделно с лидерите на Германия, Франция, Италия и служители на ЕС.

Преди тези срещи петимата западни емисари, в Прищина и Белград, представиха на 21 октомври проект за устав на АСО, който според тях е модерен европейски модел и чието съдържание все още не е обявено.

Косовският премиер заяви, че е готов да приеме и подпише проектоустава за създаване на АСО, докато сръбският президент Вучич даде ясно да се разбере, че няма да приеме нищо, което предполага фактическо признаване на Косово. По време на всички неотдавнашни срещи на Прищина и Белград беше ясно заявено, че прилагането на споразуменията е единственият път към интеграция в ЕС за двете страни.

"Тези договорени документи са съвместен успех с Европейския съюз. Споразумението трябва да бъде изпълнено в неговата цялост, без условия, без отлагане", се посочва в съобщението на правителството след срещата на 26 октомври в Брюксел. Както обяви правителството, сръбският президент Александър Вучич отказа да подпише документите.

"Премиерът Курти припомни, че е готов да подпише и в Брюксел на 27 февруари 2023 г., и в Охрид на 18 март 2023 г., и тази вечер, на 26 октомври 2023 г., като подчерта, че срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел е подходящото събитие, на подходящото място за подписване на Основното споразумение, включително проекта, предоставен от ЕС и САЩ за прилагане на член 7 във връзка с член 10 от Основното споразумение. Въпреки това щедро предложение на министър-председателя Курти, президентът на Сърбия, Вучич, отказа да подпише споразумение с Косово и поиска да бъде прието странично писмо, което на практика отменя три принципа на Основното споразумение, на Приложението за изпълнение и на проекта, предложен от петимата емисари на 21 октомври 2023 г.", се казва още в съобщението на правителството.

Дипломатически източници в Брюксел съобщиха, че веднага след 26 октомври се полагат усилия за организиране на нова среща в рамките на диалога на ниво главни преговарящи. Директорът на Службата за Косово в правителството на Сърбия, Петър Петкович, е заявил, че косовската страна е отхвърлила поканата за среща на ниво главни преговарящи в Брюксел на 7 ноември, за разлика от Сърбия, която според него е отговорила положително.

По същия начин президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че новият кръг от диалога е планиран да се проведе в Брюксел на 6 или 7 ноември.

От началото на диалога през 2011 г. Косово и Сърбия имат история на срещи, споразумения и неуспехи в тяхното изпълнение. Но повече от всички останали, диалогът през годините беше предизвикан от споразумението за асоцииране, постигнато през 2013 г., и споразумението за принципите на неговото създаване през 2015 г.

През 2015 г. Конституционният съд на Косово установи, че споразумението не е в пълно съответствие с Конституцията, поради което Прищина отказа да го приложи. От друга страна, Белград настояваше АСО да бъде формирана така, както е постигнато споразумението в Брюксел, а не някои точки да бъдат хармонизирани с Конституцията на страната, както предложи Конституционният съд на Косово./БГНЕС