Лайчак ще бъде посланик на ЕС в Швейцария

Изминаха точно 4 години от момента, в който министърът на външните работи на Словакия Мирослав Лайчак беше назначен на поста специален представител на ЕС за диалога между Косово и Сърбия с мандат да посредничи за постигане на цялостно нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия.


След неколкократното удължаване на мандата Лайчак ще заема този пост до края на август тази година.

От дипломатически източници в ЕС „Коха“ научи, че Лайчак вече си е осигурил следващия пост в дипломацията на ЕС, след като е бил избран за посланик на блока в Швейцария.

Според същите източници Лайчак ще започне мандата си в Берн на 1 септември тази година.

По отношение на Косово се очаква още едно важно назначение от ЕС. На мястото на сегашния посланик на ЕС в Прищина Томас Сонионг от 1 септември ще бъде настоящият ръководител на естонското представителство в ЕС, посланик Айво Орав.

Като част от бъдещата ротация на основните дипломатически постове в ЕС, която е в ход, Орав е избран за специален представител на ЕС за Косово (СПЕС), който е и ръководител на службата на ЕС. в Прищина.

Високопоставеният естонски дипломат има опит от балканския регион, но и от ЕС. Преди това той е бил ръководител на делегацията на ЕС в Северна Македония, както и ръководител на делегацията на ЕС в Черна гора. Бил е и посланик на страната си в Турция.

Познанията му за региона и същевременно за вътрешните процеси в ЕС бяха счетени за предимство в процеса на подбор на кандидати за поста ръководител на службата в Прищина.

Що се отнася до наследника на Мирослав Лайчак в ролята на посредник в диалога между Косово и Сърбия, очаква се ЕС да вземе решение за това по-късно. За тази цел трябва да се проведат консултации и със страните членки, тъй като те трябва окончателно да одобрят назначаването на специалния представител за диалога. Също така, според някои дипломатически източници, ЕС трябва да изясни как ще подходи към процеса на диалог в бъдеще, тъй като този процес, въпреки положителните думи, които се чуха в ЕС, не протече според очакванията./БГНЕС