Лайчак: Ще продължим да изпълняваме всички предварителни споразумения

След изненадващо посещение в Прищина и без предварителни съобщения и официални потвърждения, пратеникът на ЕС за диалога Сърбия - Косово Мирослав Лайчак се срещна с премиера на Косово и ръководителя на преговорния екип на Прищина в Брюксел, предаде Kossev. Те се съгласиха да продължат да изпълнението на всички предварителни споразумения.

„Днес се върнах в Косово, за да продължа честните, открити и интензивни разговори с премиера Албин Курти и вицепремиера Бесник Бишлими относно следващите стъпки и пътя напред в нормализирането на отношенията със Сърбия“, каза Лайчак в кратка публикация в Twitter .

„Съгласихме се също, че всички предишни споразумения в диалога трябва да бъдат изцяло изпълнени“, каза Лайчак в съобщението.

Преди срещата медиите съобщиха за възможна среща с Курти, докато правителството на Косово твърдеше, че не е получило официално искане за среща. Пратеникът на ЕС пристигна в Прищина в сряда вечерта неочаквано и без предварителна медийна обява и на фона на засилени усилия на международни представители да накарат Белград и Прищина да приемат европейското предложение.

Лайчак беше в Прищина и миналата седмица, заедно с Габриел Ескобар и с представители на Германия, Франция и Италия.

Целта на визитата беше обсъждане на европейското предложение. След това същата делегация се отправи към Белград, където обсъди това предложение със сръбския президент. /БГНЕС

Прищина / Косово