Легенди за Дявола: Бил ли е той в турския град Айвалък

Разположен на около 600 км. от България, турският град Айвалък крие неподозирани истории от древни времена. Известен и като Столицата на зехтина в Турция, курортът предлага освен богато историческо минало, и зашеметяващи гледки, предаде репортер на БГНЕС.

Поне 10 са големите производители на традиционния зехтин, като годишно се добиват над 1000 тона от кехлибареното олио, а годишният добив на маслини надхвърля 5000 тона. И днес в местния музей могат да бъдат разгледани различни преси за зехтин, датиращи от векове назад. Маслините са и основна суровина за производството на козметични продукти: сапун, различни кремове, и др. Маслините са и традиционен компонент от производството на различни вкусотии, че дори и сладко.

Безспорно градът е известен с хълмовете, които го заобикалят. Наричат се Шейтан Софраси (Трапезата на дявола), и носят името си неслучайно.

Много, много отдавна в османски времена, страховита чума нападнала тези земи. Събрали се старейшините на областта – ходжи, свети мъже и други учени хора, да умуват каква е причината за това нещастие. Мислили, мислили и накрая стигнали до извода, че за всичко е виновен Панолип, отшелник, живеещ на този хълм в самота и мизерия. Освен всичко друго името му било и едно от прозвищата на Дявола. Решили старейшините да го накажат. Панолип научил за това от един овчар и решил да ги надхитри. Приготвил голямо пиршество – на масата сложил всякаква позната на хората храна, имало дори майчино мляко. Когато съдниците се качили на хълма и видели трапезата, забравили за наказанието и се отдали на пира. През това време Панолип избягал и никой повече на чул за него. Оттогава това място е известно като Saytan Sofrasi (Дяволската трапеза).

Древни предания гласят, че ако човек си пожелае нещо по залез на това място, ще му се сбъдне.

На съседна скала пък може да бъде видяна Стъпката на Дявола, която също има своята история: старите хора казват, че от този хълм Зевс е наблюдавал развоя на Троянската война. Според друго предание тук се намира една от портите към Рая. Когато Зевс решил да прогони Дявола от Рая, той натоварил с тази задача богинята на Луната Селена. Селена извела Дявола именно от тази порта. В мига, в който той излязъл от райските двери, стъпил с единия си крак на този хълм, а с другия на остров Лесбос и избягал. Днес тук още може да се види Дяволската стъпка.

Въпреки че курортното градче не е чак толкова популярно сред българите, навсякъде по улиците може да се чуе българска реч. /БГНЕС