Люпчо Куртелов: Ванчо Михайлов ли е виновникът?

Според християнските канони, за да бъде обявен човек за светец, е необходимо да измине дълъг период от време. Един пример - Свети Наум умира през 910 г., а е канонизиран едва през 13 век. Чака се да мине историческа дистанция, да няма живи свидетели на недостатъците на личността. С други думи, няма жив светец.

Същото важи и за Ванчо Михайлов. И ако някой има причина да не го обича, това съм аз. В братоубийствените борби от 20-те и 30-те години на миналия век между протогеровистите и ванчомихайловистите по софийските улици почти няма ден без убийство. Жертви падат и от двете страни. Ангел Куртелов, братът на моя прадядо, виден член на ВМРО, родолюбец, революционер и интелектуалец, е по охридска линия в лагера на протогеровистите. Това струва живота му. Убит е по заповед на Ванчо, на 2 юни 1933 г. във Видин, на 45 години.

Но това, с което Ванчо ще влезе в историята, е че той е символ на борбата на македонците срещу сръбския поробител. И като връх на тази справедлива борба е организираното от него и извършено от Владо Черноземски убийство на палача Александър Караджорджевич в Марсилия на 9 октомври 1934 г. С този акт те са записани със златни букви в нашата история и възпяти от народа.

… Айде какво чудо, чудо е станало в града Марсилия…

Дали е въпрос на колективна къса памет или пренаписване на историята със сръбска пишеща машина? Вероятно и двете. Всички онези личности, които се бориха за свободата на Македония срещу сръбския окупатор, са "лошите", а техните подлоги се превърнаха в нашите нови "герои". Колко от нас знаят за Любомир Весов, за Илия Кушев... Членове на ВМРО, жертвали своите животи на възраст от 30 до 26 години. За любопитните препоръчвам Уикипедия. Предлагам през ноември да се отбележи 100-годишнината от тяхната героична смърт.

При посещението на височайшата българска делегация в Битоля трябваше да ѝ се намери кусур. И го намериха - името на сдружението „Иван Михайлов”. Бил фашист, съучастник на окупатора...

Ванчо Михайлов е осъден на смърт през 1934 г., когато звенарите идват на власт в България. Поради тази причина той емигрира в Турция и след това в Полша. Той прекарва войната в Загреб. През 1944 г., след капитулацията на царска България, германците предлагат той да поеме ръководството на Македония. Той отказва с мотива, че ще последва братоубийствена война. И къде виждаме тук неговия фашизъм и сътрудничество с окупатора?

Името беше достатъчна причина просръбската журналистическа гилдия да започне канонада от всички възможни оръжия. Опозицията видя страхотен шанс за трупане на точки. А правителството се озова в небрано лозе и повлечено от мейнстрийма беше принудено да прави някакви изявления и да вади кестените от огъня.

Добросъседски отношения не се изграждат с такова поведение. /БГНЕС

----------------------------

Люпчо Куртелов, председател на сдружението "Балкански хоризонти". Анализът е за Трибуна.мк