"Лукойл" с ново ръководство - Инна Дарий поема рафинерията в Бургас

Инна Дарий е новият генерален директор на швейцарската компания Litasco SA, която е пряк собственик на "Лукойл" и основен акционер в "Лукойл Нефтохим" в Бургас, съобщават руските медии.


Дарий заемаше поста финансов директор на компанията от ноември миналата година. Сега тя наследява Назим Сюлейманов.

Дариус е родена през 1984 г., завършва Московския държавен университет с приложна математика и започва кариерата си през 2005 г. в руския клон на банката ABN Amro. През май 2008 г. тя се присъединява към Royal Bank of Scotland (Москва) като старши анализатор, а през декември 2010 г. става старши сътрудник в Global Restructuring Group в RBS NV в Амстердам.

През април 2013 г. Дариус се присъединява към Litasco Group в централата в Женева като директор на търговското финансиране. През април 2015 г. е назначена за ръководител на групата.

Назначението идва в момент, когато Азербайджан изрази интерес към придобиване на бургаската рафинерия, веднага щом получи конкретно предложение.

Посланикът на Азербайджан в София Хюсеин Хюсеинов потвърди за намеренията на Баку. Дипломатът подчерта, че за обсъждане по същество трябва да има конкретно предложение, "каквото засега няма".

Тази година през април азерската държавна петролна компания SOCAR откри офис в София. /БГНЕС