Лъвове със счупени лапи получиха протези в Истанбул

Двойка лъвове, изпратени от Иран в Турция за лечение, ще могат да продължат да обитават популацията си, след като завърши периодът им на рехабилитация след успешно протезиране, съобщи Анадолската агенция.


Лъв и лъвица с протези на краката се възстановяват в природния комплекс Park Of Istanbul в истанбулския квартал Чекмекьой. Служителите на комплекса се грижат внимателно за двете животни, на които са поставени протези на краката, изработени от платинена сплав. Женският и мъжкият лъв все още се затрудняват да се движат на четирите си крака поради сериозна травма, получена в миналото.

Председателят на Park Of Istanbul Бурак Мемишоглу заяви, че лъвовете, които са паднали от височина като бебета, са били сериозно ранени при падането. По думите му животните са транспортирани от Иран в Турция за лечение. Лъвовете са били лекувани около четири месеца във ветеринарната болница към ветеринарния факултет на истанбулския университет "Jerrahpaşa". По-късно са преместени в център за рехабилитация на животни в квартал Чекмекьой.

"Те дойдоха при нас съвсем малки, на около една година. Животните не можеха да ходят заради счупени крака. Отначало протезирахме задните им крака. След протезирането процентът на инвалидност на животните от 80 на сто спадна до под 20 на сто. Сега те могат да ходят. Засега те живеят в този комплекс.Наблюдаваме ги и сме отчели, че оттук нататък ще могат да продължат популацията си", каза Мемишоглу.

По думите му лъвовете, които са се сдобили с протези, са навлезли в размножителния период. "С нетърпение очакваме деня, в който ще можем да държим лъвчета в ръцете си", каза Мемишоглу. /БГНЕС