Магистратите ще пестят време със софтуер за конвертиране

Съдебната система ще разполага със софтуер за конвертиране на гласов запис в текст не по-късно от 31 декември 2022 г. Това заяви Даниела Марчева, член на ВСС и ръководител на проекта „Разработка и внедряване в съдебната система на софтуер за ускорено създаване и възпроизвеждане на актове и други документи чрез диктовка и автоматично конвертиране на гласов запис в текст /voice-to-text/ и съпътстващи системи за обработка“, предаде репортер на БГНЕС.

Проектът има за цел да подобри ефективността на работа и да редуцира времето на създаване на всяка преписка и документ в съдебната система. По думите на Марчева той ще доведе до по-висока квалификация на магистратите и синтеза на информация по всяко едно дело.

Срокът за изпълнение на проекта е две години, като е планирано да приключи през септември 2022 г., но заради пандемията и липса на добро качество договорът с първия изпълнител е прекратен и забавят проекта.

"На практика това е вид изкуствен интелект, който се развива напред във времето", обясни Марчева и допълни, че е било много важно да бъде създаден и обучен за нуждите на съдебната система.

По думите й ВСС ще предостави за безвъзмездно ползване на цялата държавна администрация ползването на този софтуер. "Над 760 са изпратени на държавните органи да заявят дали желаят да ползват този софтуер", посочи Марчева.

Предвидени са няколко фактори — достъпът става само с КЕП, актуализацията е двуфакторна и информацията е изцяло криптирана, каза още тя.

Към момента тече обучение на софтуера и се събират аудио записи, като срокът за това е 9 септември 2022 г.

Аудио записите представляват цялата необходима терминология под формата на различни съдебни актове, така че системата да съдържа всички думи и термини, които се използват в съдебната система. След което следва тестване на софтуера. "Ще се организират и проведат обучения за магистрати.

50% от тях са заявили, че желаят да работят с него", уточни Марчева.

Александър Ангелов, съдия от Софийския районен съд, съобщи, че годишно в съдилищата постъпват и се разглеждат около и над 70 000 броя дела.

Софтуерът дава възможност за спестяване на допълнително време на работа с клавиатурата и времето може да бъде използвано за много по-ценна работа, заяви той. Ангелов е категоричен, че трябва да бъдем в крак с времето и да се възползваме от технологиите.

Демонстрация на софтуера ще може да бъде представена след два месеца, като разпознаваемостта на речта ще бъде на 90%. /БГНЕС

Тагове: