Махмуд Абас одобри новото правителство на Палестинската автономия

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас одобри новото правителство, представено от премиера Мохамед Мустафа, предаде АФП.


„Главният национален приоритет за новото правителство, чиито членове трябва да встъпят в длъжност на 31 март, ще бъде прекратяването на войната в Газа“, каза Мустафа.

Той добави, че кабинетът му "ще работи по формулирането на виждания за обединяване на институциите, включително поемане на отговорност за Газа".

През януари, малко повече от три месеца след войната между Израел и Хамас, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посети Рамала и призова за "административни реформи" в полза на палестинците и потенциално обединяване на Западния бряг и Газа под единна власт.

Новото правителство е съставено от 23 министри, включително три жени и шестима палестинци от Газа, сред които бившият кмет на град Газа Магед Абу Рамадан.

Сраженията и разрушенията в ивицата Газа, която терористичното движение Хамас пое от правителството на Абас през 2007 г., увеличиха натиска върху Палестинската власт.

В първата си публична изява след назначаването си Мустафа говори за "прозрачност" и "нулева толерантност" към корупцията.

Палестинската автономия отдавна е белязана от разделения, корупционни скандали, авторитарни тенденции и очевидния крах на израелско-палестинския мирен процес.

Неотдавнашните мерки на Абас досега не са допринесли за успокояване на дипломатите, които се стремят да намерят способен и надежден палестински партньор, когато войната приключи./БГНЕС