Макрон към Нетаняху: Принудителното преместване на хора ще е военно престъпление

На 24 март френският президент Еманюел Макрон заяви на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че всяко принудително прехвърляне на хора от южния град Рафах в Газа ще представлява "военно престъпление", предаде АФП.


Той повтори противопоставянето си на всяка израелска военна операция за борба с Хамас в Рафах, където по-голямата част от населението на Газа се е укрило след месеци на ожесточени боеве в обсадената територия.

В телефонен разговор между двамата лидери в неделя Макрон също така решително осъди обявеното в петък от Израел изземване на 800 хектара земя в окупирания Западен бряг за нови заселнически селища.

Активисти твърдят, че декларацията на Израел, че земята в северната част на долината на река Йордан вече е "държавна земя", е най-голямото подобно изземване от десетилетия насам.

В разговора Макрон заяви пред Нетаняху, че възнамерява да внесе в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция, призоваваща за "незабавно и трайно прекратяване на огъня".

Той също така призова Израел незабавно да отвори всички контролно-пропускателни пунктове към Газа.

Планираната сухопътна офанзива в Рафах се сблъска със силен международен натиск, като бяха отправени предупреждения, че тя ще доведе до масови жертви сред цивилното население и ще влоши хуманитарната криза.

Израел обаче настоява, че тя е необходима в кампанията му за унищожаване на "Хамас".

Войната в Газа беше предизвикана от безпрецедентната атака на Хамас на 7 октомври, която доведе до около 1160 жертви в Израел, предимно цивилни, според преброяване на АФП, основано на официални израелски данни.

Израел обеща да унищожи бойците, които също така взеха около 250 заложници, от които Израел смята, че около 130 остават в Газа, включително 33 предполагаеми загинали.

По данни на министерството на здравеопазването в управляваната от "Хамас" територия, в резултат на почти шестмесечните сражения в Газа са загинали 32 070 души.

Израел се сблъсква с все по-силна световна опозиция на военната си кампания, тъй като смъртните случаи сред палестинското цивилно население нараснаха, а обсадата доведе до широко разпространено недохранване и глад./БГНЕС