Макрон моли опозицията за колективно управление

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова политическите сили на Франция да направят компромиси, за да сложат край на политическата безизходица, предизвикана от факта, че партията му загуби мнозинство в парламента. В неделя партията на Макрон загуби 44 места от досегашния си брой депутати.

Ситуацията постави под въпрос плановете на Макрон за реформи през втория му президентски мандат, сред които и ключовото повишаване на възрастта за пенсиониране. Загубата на мнозинство сериозно може да навреди на международния авторитет на президента, пише АФП.

След три дни мълчание след вота в неделя, Макрон наруши мълчанието си и в телевизионно обръщение към нацията отхвърли идеите за правителство на националното единство. Президентът допълни, че политическите сили на Франция трябва "колективно да се научат да управляват", като се стремят към "компромиси, допълнения и изменения в законите при пълна прозрачност и в името на националното единство".

Макрон призна, че парламентарните избори са осветили социалните проблеми във Франция, но призова опозиционните партии да „оставят враждебността зад гърба си“ и да преминат „отвъд политиката“.

В последните два дни различни политически и опозиционни лидери бяха канени в Елисейския дворец на преговори за намиране на изход от кризата.

Той се срещна с ръководителя на крайнодесния Национален фронт Марин Льо Пен, а лидерът на лявата опозиция Жан-Люк Меланшон изпрати депутата Адриен Куатененс да го представлява на преговорите с Макрон в сряда.

Президентът призова опозиционните партии да „изяснят при пълна прозрачност през следващите дни докъде са готови да стигнат“ в подкрепа на нужни социални мерки. Парламентарната безизходица не трябва да води до "стагнация", каза Макрон, а до "диалог и желание да се изслушваме един друг". /БГНЕС