Макрон призова за "разумен компромис" по законопроекта за имиграцията

Френският президент Еманюел Макрон призова за "разумен компромис" по спорния законопроект за имиграцията, докато правителството му се бори с политическа криза след отхвърлянето на водещия закон в парламента, предаде АФП.


Членове на опозицията обединиха усилията си в долната камара на френския парламент, за да отхвърлят закона, целящ втвърдяване на френското имиграционно законодателство, без дори да обсъдят мерките.

Правителството, което няма мнозинство в парламента, води интензивни преговори с дясната опозиция в опит да спаси законодателството.

"Подкрепям резултатите и прагматизма", заяви Макрон при посещението си в Брюксел.

Той призова за "разумен компромис" в името на "общия интерес".

"Страната ни трябва да подобри законите си, за да се бори по-добре с нелегалната имиграция, трафикантите, с онези, които се възползват от мизерията по света и които отслабват нашата система, като оказват прекалено голям натиск върху нея", добави той.

Очаква се смесена парламентарна комисия, включваща сенатори от горната камара и депутати от долната камара, да се срещне на 18 декември в опит да изработи компромисен текст.

Макрон посочи, че не иска да задейства член 49.3 от конституцията, който позволява на правителството да приема закони без гласуване, както направи със спорните пенсионни реформи по-рано тази година.

"Не би било сериозно да подлагаме чувствителен текст на член 49.3, когато опозицията е направила всичко възможно, за да няма дебати", каза Макрон.

Той разкритикува републиканците и социалистите за това, че са обединили усилията си с твърдолявата "Непреклонна Франция" и крайнодясната "Национална асамблея", за да отхвърлят проектозакона.

"Това беше игра на обструкции и отказ от диалог, която френският народ не може да разбере", заяви той.

"Аз също не я разбирам. Защото можем да се съгласим или да не се съгласим, но ми се струва странно да не водим диалог".

Трескавите разговори по текста на законопроекта идват на фона на разгорещен дебат във френското общество около имиграцията и сигурността. /БГНЕС