Макрон призова за трайно прекратяване на огъня в Газа

Френският президент Еманюел Макрон е поискал "трайно прекратяване на огъня" в Газа по време на разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, съобщиха от канцеларията му, тъй като палестинската територия е обхваната от ескалираща хуманитарна криза.


"През следващите дни Франция ще работи в сътрудничество с Йордания за провеждане на хуманитарни операции в Газа", добави френското президентство, предаде АФП.

Макрон, който е съюзник на Нетаняху от началото на войната, предизвикана от безпрецедентната атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври, заяви на израелския премиер своята "най-дълбока загриженост" за смъртните случаи сред цивилното население и хуманитарната криза в Газа.

Той също така настоя за важността на мерките за прекратяване на насилието от страна на израелските заселници срещу палестински цивилни граждани в окупирания Западен бряг.

От канцеларията на Нетаняху съобщиха, че по време на разговора премиерът е благодарил на Макрон за "участието на Франция в защитата на свободата на корабоплаването и готовността ѝ да помогне за възстановяване на сигурността по границата на Израел с Ливан".

Макрон постоянно изостря критиките си към Израел заради офанзивата му в Газа.

Миналата седмица той заяви, че целта на Израел да се бори с тероризма не означава, че трябва да "изравни Газа със земята", като призова правителството "да спре тази реакция, защото тя не е подходяща, защото всички животи струват еднакво и ние ги защитаваме"./БГНЕС