Макрон: Шантажът на ХАМАС е отвратителен и неприемлив

Френският президент Еманюел Макрон осъди "неприемливото изнудване" от страна на ХАМАС, след като палестинската терористична групировка заплаши да екзекутира някои от около 150-те заложници, които отвлече при нападение през уикенда.

„Шантажът от страна на ХАМАС след терористичните му актове е отвратителен и неприемлив", заяви Макрон при посещението си в Германия.

Според него е „вероятно“ Хамас да е имала външна „помощ“ в нападението си срещу Израел.

На съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц обаче той подчерта, че „няма официални следи“ за „пряко участие“ на Иран.

Върховният лидер на Ислямската република аятолах Али Хаменей по-рано днес отрече каквото и да е иранско участие в жестокото нападение на ХАМАС срещу Израел през уикенда, въпреки силната си подкрепа за палестинската ислямистка групировка.

ХАМАС заяви, че израелските въздушни удари са убили четирима от заложниците ѝ, а по-късно предупреди, че може да започне да ги убива сама.

„Всяко нападение срещу наши хора без предупреждение ще бъде посрещнато с екзекуция на един от цивилните заложници“, заяви в изявление въоръженото крило на Хамас - бригадите „Езедин ал Касам“. /АФП