Макрон: Ще помогнем на Бразилия да разработи свои ядрени подводници

„Франция ще помогне на Бразилия да разработи ядрена технология за подводници“.


Това заяви френският президент Еманюел Макрон, предаде АФП.

„Искам да отворим главата за нови подводници, да погледнем в очите ядреното задвижване, като същевременно напълно спазваме всички ангажименти за неразпространение“, каза Макрон при пускането на вода на френско-бразилска подводница с конвенционален двигател в Итагуай близо до Рио де Жанейро.

Френският президент говори по време на церемонията по пускането на вода на третата бразилска подводница с френски дизайн, която ще помогне за охраната на дългата брегова линия на страната, наречена "Синята Амазонка".

Изграждането на подводниците беше очертано в сделка от 2008 г. между бразилския президент Игнасио Лула и тогавашния френски държавен глава Никола Саркози, която включваше и закупуването на 50 хеликоптера "Каракал".

Бразилия също така планира да построи първата си подводница с ядрен двигател - "Алваро Алберто", с което ще стане първата държава извън петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, която разполага с подобен род съоръжения.

Френският военноморски производител Naval Group подкрепи проектирането и изграждането на подводницата, с изключение на ядрения котел, който се проектира от бразилците.

Бразилия се опитва да убеди Париж да увеличи трансфера на технологии, за да ѝ помогне да интегрира реактора в подводницата и да ѝ продаде оборудване, свързано с ядреното задвижване.

Франция се въздържа да прехвърля такива технологии поради предизвикателствата, свързани с разпространението на ядрени оръжия.

"Обсъжда се възможността Франция да си сътрудничи с нас, включително в областта на ядрената енергия, ядреното гориво", заяви ръководителят на бразилската дипломация Мария Луиза Ескорел де Мораес, която призна, че това е "стратегически, чувствителен, деликатен въпрос".

Проектът обаче претърпя значителни забавяния, главно поради бюджетни ограничения, и сега се очаква ядрената подводница да бъде пусната на вода между 2036 и 2037 г., според бразилските военноморски сили./БГНЕС