Маринов: Няма данни за действащи политици, обвързани с фалшивите ТЕЛК

Младен Маринов беше изслушан в НС относно дейността на МВР за разкриване и разследване на престъпления свързани с ТЕЛК

Може би трябва да се мисли и за някакъв външен контрол в системата на ТЕЛК, може би трябва да се изгради такава система, че да маркира и да светва там, където се появяват несъответствия в процентите.

Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти, след като депутатите го изслушаха относно дейността на министерството за разкриване и разследване на престъпления свързани с дейността на Териториалните експертни лекарски комисии в страната, предаде репортер на БГНЕС.

„Не съм специалист по здравеопазване и по системи, които са свързани със здравеопазването и с осигуряването, но разсъждавайки от нещата, които виждам при нашата работа, смятам, че винаги трябва да има и някакъв външен, извън самата система контрол и то по-скоро да е свързан с отговорността този, който отпуска парите да има възможност да контролира те къде отиват”, обясни Маринов.

Той посочи, че има опит и от други държави. „Трябва да се намери баланса между интереса на този, който отпуска парите той да контролира и дали отиват в правилната посока”, заяви той.

Пред журналистите той обясни, че случаите са фрапиращи сами по себе си, тъй като става въпрос за използване на един ресурс, който е предназначен за хора в неравностойно положение, хората, които имат нужда, но начинът по който се разпределя той, явно стига до хора, които нямат нужда, а по този начин се източва държавният бюджет. „Интересното при всички случаи е, че винаги се явява посредник. Интересно е, че нещата са стигнали до такъв етап, че посредникът реално търси желаещи да получат ТЕЛК, а логиката би следвало да е обратна хората, които имат заболяване трябва да търсят ТЕЛК. Това говори за наистина престъпна схема на организирани групи, които по престъпен начин целят материална облага”, каза вътрешният министър. Не винаги посредниците са лекари или упражняваща лекарска професия, въпрос на ситуация, каза още той.

„Не искам да слагаме черен маркер върху лекарското съсловие, това са хора, които извършават една благородна професия. Това, че някой от тях в лично качество извършват престъпление, не означава, че всички са престъпници, напротив, лекарите са много важна част от нашето общество и ние трябва да ги подкрепяме”, посочи Маринов.

Сред въпросите, които му бяха зададени в Народното събрание беше и този дали има политици и политически партии или лица, свързани с политическите партии, замесени в схемите за фалшиви ТЕЛК решени. „До този момент в МВР не са получавани и няма данни тази престъпна дейност да е свързана с политически сили и с действащи политици. До момента става въпрос за чисто криминални случаи на организирани престъпни групи, които извършват тези престъпления с цел имотни облаги и облаги, които не им се следват. До момента няма връзка между тези престъпления и политически сили и действащи политици”, каза той от трибуната на НС. /БГНЕС