Марсел Чолаку готви проект от 50 млрд. евро за финансиране на местното производство в Румъния

Правителството на новия румънски премиер Марсел Чолаку подготвя гигантска програма за държавни гаранции, така че да инжектира 50 млрд. евро (250 млрд. леи) в местното производство до края на мандата, т.е. до есента на 2024 г., информира “Медиафакс“.

Става дума и за използването на европейски фондове и държавни помощи, за да се достигне тази сума, но по-голямата част от нея ще бъде съставена от държавни гаранции, казва Танасе Стамуле, университетски преподавател по икономика и един от майсторите на икономическата програма на новото правителство.

"Сумите са гарантирани, а заемите се отпускат след анализ от страна на банките. Държавата плаща само ако тези заеми не бъдат изплатени. Това не е вливане на пари в брой от държавата, а вливане от банковата система, подкрепено от държавата. За целта трябва да се обърнем към Европейската комисия", заяви Танасе Стамуле.

По принцип системата на държавните гаранции изисква дадено дружество да получи достъп до банков кредит за инвестиции и ако банката го одобри, то може да се възползва от държавната гаранция, т.е. държавата ще плати, ако дружеството спре да плаща. В Румъния програмата се нарича IMM Invest.

В сравнение с 50-те млрд. евро, които ще бъдат отпуснати за година и половина, през последните три години чрез IMM Invest са отпуснати 3,4 млрд. евро, а през 2023 г. банките очакват финансиране в размер на 4,4 млрд. евро, сочат данни на Националния гаранционен фонд за заеми (FNGCIMM). Също така през последните осем години държавната помощ, предоставена от правителството чрез различни схеми за подпомагане, е около 2 млрд. евро, според данните, обобщени от Юлиан Сореску от Noerr, консултантска фирма за държавни помощи.

Държавните гаранции бяха предпочитан инструмент на правителствата по време на пандемията за подпомагане на икономическата дейност. Едно от предимствата на тази система е, че парите, които са гарантирани от държавата, не достигат до публичния дълг, както се изчислява от Европейската комисия. Освен това анализът на жизнеспособността на проектите се извършва от банките. В Румъния основната програма за държавни гаранции за частни инвестиции беше IMM Invest, с всички произтичащи от нея последствия.

Освен това Министерството на икономиката, тогава ръководено от Флорин Спатару, обяви схема за държавна помощ за големите промишлени потребители, най-вече за металургичната и химическата промишленост, на стойност 1 млрд. евро. /БГНЕС