Мартин Котeе: Берлин не обръща достатъчно внимание на България, у нас няма платени медии

Германското правителство все още не обръща достатъчно внимание на процесите в България. Репортажите на германската качествена преса за България не са платени от чуждестранни интереси. Избирателната активност ще бъде ключът към бъдещето на страната. Този, който упражнява активно демократичните си права, прави промяната възможна. Това заяви в ексклузивно интервю за БГНЕС Мартин Котeе, регионален директор за Източна и Югоизточна Европа на Фондация за свободата Фридрих Науман.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто с Мартин Котее:

БГНЕС: Какъв сигнал към София е статията на „Шпигел“ за близките връзки на Борисов с Ердоган? Може ли тя да се тълкува като недоволство на Берлин от външната политика на Борисов спрямо Турция в този критичен за отношенията между Брюксел и Анкара момент?

Мартин Котее: Ако разбирам правилно Вашия въпрос, Вие допускате, че Германското Федерално правителство е предоставило на „Шпигел“ съответната информация. Не съм обаче толкова сигурен, че това е така. В страна, в която се публикуват снимки с голия и спящ министър-председател, надеждността и професионализма на вътрешната служба за сигурност не ми изглежда да е на особено добро ниво. Освен това „Шпигел“ не е известен с изпълняване на поръчки на Федералното правителство. Напротив, всеки журналист на „Шпигел“, когото аз познавам, иска да бъде като трън в очите на федералното правителство. Това понякога може много здраво да изнерви правителството, нещо, което познавам от времето, когато бях говорител на президента на Германия. Но това е независима журналистика.

БГНЕС: Превръща ли се България и нейното правителство в проблем за Германия заради многобройните политически скандали от последните месеци, в които беше замесен премиерът Бойко Борисов?

Мартин Котее: Това не мога да преценя. Защото моята задача не е да поддържам тесен контакт с правителството в Берлин. Моята работа се състои в това да създавам близко сътрудничество с гражданското общество в България. Моето впечатление, като външен наблюдател, за съжаление, e, че Федералното правителство все още не обръща необходимото внимание на процесите в България.

БГНЕС: Представляват ли риск за ЕС продължаването на енергийните проекти с руско участие в България, на първо място реализацията на продължението на „Турски поток“ през нашата страна?

Мартин Котее: Независимостта на Европа от руските доставки на газ представлява наистина един стратегически проблем, който все повече придобива важност. И междувременно в тази област се сблъскват и политически, и икономически интереси; помислете за актуалния дебат за „Северен поток-2“ в Германия. Трябва ли „Северен поток-2“ да бъде довършен, не бих могъл да кажа, с какъв правдоподобен аргумент Федералното правителство би искало да спре продължаването на „Турски поток“, също.

БГНЕС: През последните години се засили влиянието на Китай, Русия и Турция в Югоизточна Европа. Как в Берлин гледат на това и какви са възможностите за сътрудничество между България и Германия за противодействие на това влияние?

Мартин Котее: Налице е такова влияние и според мен това се дължи на факта, че в политиката няма вакуум: винаги, когато една политическа сила се оттегля, идва друга, която запълва освободеното пространство. Понякога мисля, че Федералното правителство и ЕС не осъзнават достатъчно добре това. За мен Югоизточна Европа и хората, живеещи тук са заслужили да получат повече ангажираност от своите западноевропейски приятели. Когато на Балканите гори, погледите се насочват натам. Когато не, Балканите са игнорирани. Не е чудно, че хората тук се чувстват изоставени. При все това нещата стоят по следния начин: фронтовата линия за защита на свободата преминава днес през целия регион. И Изтокът настъпва. Въпросът е: искаме ли наистина да допуснем това? Моят отговор: за наше добро, не.

БГНЕС: България заема последно място по свобода на медиите и е възприемана за най-корумпираната страна в Евросъюза, според индексите на „Репортери без граници“ и „Прозрачност без граници“. Според вас какви са стъпките, които България трябва да предприеме, за да промени тази ситуация?

Мартин Котeе: В разговорите си с експерти от България винаги се потвърждава фактът, че в страната има достатъчно експертиза, опит, компетентност и ангажимент, за да могат да бъдат ефективно идентифицирани вътрешните проблеми и да бъдат решени, без да са необходими напътствия от чужденци. България има всички причини да има голямо доверие в самата себе си. Следва да не забравяме: журналистиката и медийната индустрия навсякъде по света от години са в дълбока структурна криза и никой досега не е намерил философския камък. Става дума за журналистическа отговорност, отчетност, обективност и прозрачност при собствеността. Затова са необходими правила, а първото правило гласи: пред закона всички са равни.

БГНЕС: Ежедневно в западната преса, включително германската, има публикации за тежка корупция в България. В сериозните издания в Германия излизат ли платени материали срещу трети страни?

Мартин Котeе: “Платеното съдържание“ е част от световната медийна криза и проблемът не е подминал и границите на Германия. Но Вие можете да бъдете сигурни, че репортажите на германската качествена преса за България не са платени от чуждестранни интереси. Това мога дори да подкрепя с доказателства, защото до днес има изключително малко статии и репортажи в германската преса за България, което намирам за много жалко. Ако затова се плащаха пари, то тогава би трябвало логично и да има повече репортажи в Германия за България, или?

БГНЕС: Протестите в страната продължават повече от два месеца, каква е вашата прогноза за развитието на политическата ситуация в България?

Мартин Котeе: Знаете ли, чужденците не могат да виждат бъдещето по-добре от българите. Мога само да кажа, какво си пожелавам: пожелавам на българския народ да успее да осъществи промените, за които толкова много хора в страната копнеят. Не знам, дали ще има предсрочни или редовни избори. Но знам, че избирателната активност ще бъде ключът към бъдещето на България. Всяка българка и всеки българин трябва да се възползва от правото си да се намеси в политиката. Този, който упражнява активно демократичните си права, прави промяната възможна. Тази страна е страдала много: през годините на комунизма, през годините на промените и в годините оттогава насам. И въпреки това е една красива, стойностна страна. Затова й пожелавам едно добро, изградено със собствени сили бъдеще.

———————

Мартин Котeе е регионален директор за Източна и Югоизточна Европа, обхващаща региона от Белград до Москва и Истанбул на юг, на Фондация за свободата Фридрих Науман. Той и екипът му също така ръководят дейността на Фондация за свободата Фридрих Науман в България, Северна Македония и Гърция. Мартин Котее се присъединява към Фондацията в началото на 2020 след като 10 години е управляващ директор на FTI Consulting в Берлин, глобална експертна фирма в сферата на стратегическите комуникации със седалище в САЩ. Преди това той е бил шеф на комуникациите при федералния президент на Германия Хорст Кьолер по време на мандата му от 2004 до 2010 г. В периода 1999 – 2004 г. Мартин Котеe е директор на комуникациите и говорител на германската либерална партия (FDP), която е свързана с Фондация за свободата Фридрих Науман. Започва кариерата си в областта на журналистиката, като работи в немската секция на BBC’s World Service в периода 1988 – 1991 г. По-късно става парламентарен кореспондент в Германия, бил е и заместник-ръководител на студиото на n-tv в Берлин. /БГНЕС