Melba Festival събира добрите примери от дизайна у нас и по света

Стартира третото издание на фестивала Melba Sofia Design Festival 2020. Заради пандемията и противоепидемичните мерки част от програмата на фестивала ще се проведе онлайн, а кинопрожекциите отпадат. За сметка на това обаче организаторите са подготвили не една, а цели три изложби. За тях пред БГНЕС разказа Бояна Гяурова от студио „Комплект“, които са организатори на фестивала.

„В Credo bonum може да се види изложбата „Преглед на българския дизайн“, която традиционно правим за трета година. Разликата тази година е, че тя има тема – „Нови модели на ежедневие“.

Решихме, че е важно в тази година, която е доста динамична, странна и всички се нагаждаме към един нов начин на живот, че е важно да обърнем внимание именно на тези модели на ежедневие. В случая не показваме само решение как да се бориш с пандемията, а показваме бански костюм, който е направен изцяло от рециклирани стари прежди от рибарски мрежи, показваме едно шише на DiFold – „оригами в бутилка“, която също е с екологични материали. Също така показваме добри примери на дизайна – имаме графичен дизайн, направен от Кирил Златков и от една илюстраторка Missmetoday. Също така Стилияна Минковска, която е млад български дизайнер, който живее в Лондон. Тя е направила нов вид мебел за раждане. Тя преосмисля пространството в родилната зала и показва един нов прочит на това. Дори вече нейната мебел е в една от болниците в Лондон“, разкрива Гяурова и уточнява, че тя е на разположение на посетителите до 15 ноември.

Тя обяснява, че за първа година прибавят към програмата си и партньорски изложби.

„Работим с Чешкия център и посолството на Словакия. Тяхната изложба се казва „Нарисувана конституция“ и е много любопитен проект, който показва как илюстратори и дизайнери чрез илюстрации правят прочит на конституцията. Техните конституции са издадени в нарисувани книжки и по този начин конституцията става достъпен документ за всеки“, обяснява още Гяурова и добавя, че експозицията може да се види в Чешкия център до края на месеца.

Трета изложба – Test Press може да бъде видяна в библиотеката на Гьоте институт и ще бъде там до 27 ноември. Тя показва работата на студенти от Герит Ритвелд академията в Амстердам, която е една от най-добрите академии за дизайн.

Адриана Андреева, другата половинка на Студио „Комплект“ разказва повече за фестивалната програма и акцентира на международен симпозиум, в който ще се включат участници от Германия, Чехия, Лондон и Испания.

„Това събитие се опитва да събере в едно интересни акценти от дизайна както от България, така и от света. Един от акцентите в тазгодишното издание е симпозиумът на „Мелба“. Той се провежда за трети път, както фестивалът, но за разлика от предходните години ще бъде онлайн. Това означава, че нашите лектори, които сме подбрали ще се включват от пет различни точки на Европа и ще могат да бъдат гледани от цял свят. Това е така заради мерките за сигурност и няма как да се съберем в голяма зала както сме го правили досега“, обяснява тя и добавя, че входът за събитието е с билети.

Андреева е категорична, че в това време е важно да показват оптимизъм и добри примери, които дизайнът разпространява сред нас.

В рамките на фестивала ще се проведе и дизайн клас за дигитални продукти. Той също ще се проведе онлайн, защото лекторите от Германия няма как да дойдат, пояснява тя. /БГНЕС