Мицкоски "опровергава" несъществуваща лъжа

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски публикува кратък пост във Фейсбук, в който казва, че "той и жена му притежават само и единствено македонски паспорт". В характерния за него патетичен стил той пише, че "ще продължава да защитава македонските национални интереси и колкото повече лъжат, толкова повече, ще удрят по мафията".

Коментарът му със сигурност е предизвикан от новината на БГНЕС отпреди няколко часа, която бе озаглавена:

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е "женен за българка"

За да стане ясно, че БГНЕС нито лъже, нито пък е внушавала каквото й да е гражданство на Мицкоски и неговата съпруга публикуваме отново пълния текст от новината на кореспондента на БГНЕС от Благоевград без никаква промяна:

Най-заклетият противник на всичко българско в РС Македония Християн Мицкоски е женен за... българка, предаде кореспондентът на БГНЕС от Благоевград.

Стевица Янева, която е сестра на съпругата на Християн Мицкоски Роза, има българско гражданство. Това става ясно от избирателните списъци за предстоящите парламентарни избори у нас на 4-ти април.

Стевица, която работи като нотариус в град Струмица, има български паспорт. Тя може да получи този важен документ само въз основа на доказан български произход и самоопределение. Стевица Янева фигурира в списъците за предстоящите парламентарни избори в секция 47 на община Петрич, която се намира само на няколко километра от родната Струмица.

Нейният съпруг Йорданчо Янев притежава най-големия ресторант в центъра на Струмица. Той също е български гражданин и фигурира в избирателните списъци, само че в Благоевград. Ако желае, може да упражни правото си на глас в секция 25 във Второ основно училище „Димитър Благоев“.

Ако Стевица Янева има българско гражданство въз основа на доказан произход, защото такова се дава само при положение, че предците ти са българи, тогава излиза, че и Роза Мицкоска е българка.

Настоящият лидер на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е известен със своята остра антибългарска риторика, която много често излиза извън добрия тон. Той дори си позволи да заяви неотдавна, че ако някой каже, че Гоце Делчев е българин „ще направи дипломатически скандал в световен мащаб“. Сега обаче не е известно какъв скандал ще предизвика новината, че е женен за българка.

-------

Тъй като коментарът на Мицкоски свършва иронично с някакви намеци за "братски и приятелски отношения" ще кажем следното: В БГНЕС стоим далеч, както от българските, така и от македонските политици. Основно правило на независимата журналистика. А това означава - чиста информация, без тълкуване и интерпретации.