Михаел Рот: Конституционните промени в РСМ са болезнени, но и необходими

Конституционните промени може да са болезнени, но са необходими и затова искам да насърча моите колеги тук в парламента, в правителството, да направят всичко възможно, за да върнат страната по европейския път, каза днес в Скопие председателят на комисията по външна политика на Бундестага и бившия германски държавен министър за Европа Михаел Рот.

"Имаме нужда от повече амбиция около преговорите за присъединяване. Македония играе много важна роля като мултиетническа, мултирелигиозна и мултикултурна страна. Бих искал да мотивирам колегите си тук, че си струва да се ангажираме повече с борбата с корупцията, независимата съдебна система, укрепването на върховенството на закона и демократичната култура в страната", каза Рот преди конференцията "Напредък на Берлинския процес чрез парламентарна дипломация", която се провежда в парламента на РСМ.

Той подчерта, че необходимите реформи са отговорност не само на правителството, но и на парламентаристите.

"Проблемите не трябва да се решават чрез окупиране на територии и етническо прочистване, а чрез сътрудничество, приятелство и помирение между различните етноси", добави той.

"Оценявам, че толкова много хора в страната вярват, че бъдещето на страната е в обединена Европа. Но за съжаление войната се завърна в Европа с руската агресия срещу Украйна. Това не е заплаха само за хората в Източна Европа, но и за всички нас. Изпращаме много просто послание - да, заети сме с войната, но това не означава, че забравяме важната роля, която страните от Западните Балкани, включително Македония, играят за бъдещето на Европа", подчерта германският политик.

Михаел Рот дойде в Скопие като част от международните дипломатически усилия за прилагане на конституционните промени като условие за напредък към ЕС. През деня Рот ще има срещи с председателя на парламента Талат Джафери, с представители на правителството и с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. /БГНЕС