Мирча Джоана стана заместник на Столтенберг в НАТО

Румънецът Мирча Джоана е назначен за нов заместник-генерален секретар на НАТО. Това се казва в изявление на Северноатлантическия алианс, разпространено в Брюксел.

„Радвам се да обявя назначаването на Мирча Джоана за следващ заместник-генерален секретар. Той е убеден привърженик на трансатлантическите връзки и ще използва дългогодишния си опит на държавен деец и дипломат на новата работа. Той ще стане първият румънец, заемащ този висок пост“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В изявлението се подчертава, че румънецът ще смени Роуз Готемюлър, която е заместник-генерален секретар от октомври 2016 г. „Много съм благодарен на Роуз Готемюлър. Нейният дипломатически опи в областта на международната политика на сигурност беше неоценим за НАТО, защото алиансът продължава да се адаптира към по-непредсказуемите условия за сигурност“, добави Столтенберг.

Мирча Джоана е основател и президент на Аспенския институт в Румъния. „По-рано той беше председател на румънския Сенат, министър на външните работи и посланик на родината си в САЩ. Джоана ще заеме своя пост в средата на октомври 2019 г.“, каза още генералният секретар на НАТО. /БГНЕС и ТАСС