Мирела Иванова: В Народния театър животът не спира, духът му витае непрекъснато в центъра на София

Днес отбелязваме 117 години от откриването на сградата на Народния театър „Иван Вазов“, предаде репортер на БГНЕС.

„Юбилейно винаги можем да празнуваме в Народния театър, дали 117, дали 120 години. Въпросът е, че тук животът не спира, въпреки големите изпитания, които сградата и трупата претърпяват-пожари, бомбардировки. Въпреки това духът на театъра витае непрекъснато в центъра на столицата ни и в центъра на България“. Това заяви в интервю за БГНЕС Мирела Иванова, драматург в Народния театър „Иван Вазов“.

„Сградата на Народния театър е проектирана от знаменитите австрийски архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер, създали знаковите сгради на националните театри в европейските столици. Тя е открита през 1907 г. с един пролог, написан специално от Иван Вазов - „Прослава на изкуството“ с музиката на Добри Христов. Преди 120 години професионалната артистична трупа „Сълза и смях“, която играе на сцената на Славянска беседа, е обявена за държавна трупа и се смята, че това е началото на Народния театър. През същата година, юни месец, се поставят и основите на сградата, започва строежът, който е на мястото на дъщерната сграда на театъра, където играе също така тази професионална трупа“, обясни Мирела Иванова.

„Прослава на изкуството“ включва монолози на различните музи, играят се откъси и от знаменитата пиеса "Иванко" на Васил Друмев, а също така и увертюра на Добри Христов. Самият театър започва да носи името на Патриарха на българската литература от 1962 г.

Откриването на театъра не минава без премеждия.

„По време на откриването студентите освиркват княз Фердинанд и по тази причина е затворена друга знакова сграда за известно време, а именно Софийския университет. Той пада жертва на гнева на Фердинанд“, разказа драматургът.

Мирела Иванова отбеляза, че Народният театър процъфтява с различни свои директори, с една много силна артистична трупа, като до днес помним забележителните имената на Сава Огнянов, Елена Снежина и на много други знаменитости, играли на тази сцена.

Много големи поети също свързват имената си с Народния театър.

„Пенчо Славейков е бил директор, Пейо Яворов и Николай Лилиев са били драматурзи. Това е сграда изпълнена не само с величествени сенки, но и с величествен театрален и артистичен живот“, обясни Мирела Иванова, която преди работата си в Народния театър беше уредник в Къщата музей „Иван Вазов“.

Театърът винаги е бил носител на един модерен европейски дух.

„Винаги е имало огромни амбиции да се създаде национален репертоар и в началото е много силна традицията всеки нов сезон на театъра да се открива с нова българска пиеса“, каза Иванова и добави: „Разбира се, много силна е и тягата към модернизацията тук - и Гео Милев, и Владимир Василев, а и самият Пенчо Славейков внасят един много силен, модерен европейски дух, така че тези две тенденции и до днес продължават да държат театъра жив и да умножават с много интересни спектакли неговия репертоар“.

За финал, драматургът отправи покана. „Скъпи българи, Народният театър, който всеки ден, и в днешния тържествен ден има повод да празнува, ви кани да пълните залите, да гледате всички представления на неговите три сцени и да бъдете част от този духовен празник“, призова още драматургът на Народния театър „Иван Вазов“ Мирела Иванова. /БГНЕС