Мицкоски: Спорът с България не е надбягване на 100 метра

На честването на 2 август - Деня на републиката, лидерът на най -голямата опозиционна партия в РС Македония заяви, че обединението ще означава преодоляване на различията в опозицията.

„Всички, за които Македония е важна, трябва да седнем на една маса, и такава подадена ръка за помощ ще означава съзнателна стъпка и отговорност към народа. Хората ще видят разликата. Един пръчка лесно се счупва, но цял сноп пръчки е здрав като греда. Ето защо тук, от Ташмарунища, в деня на Илинден, изпращам послание за обединение, към нещо, което е много повече от коалиция за власт, а обединение на блок, съставен от безправни, жадни за справедливост и добър живот срещу правителство, което краде живота ни и отнема бъдещето. Илинден обединява поколения македонци за свобода, изпращам апел за обединение срещу Заев и сваляне на най -лошото правителство досега“, каза Християн Мицкоски, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ, предаде Плусинфо.мк..

Илинден, както той подчерта, е свят за македонците, има специално чувство за всеки македонец.

ВМРО-ДПМНЕ, заключи лидерът, има подкрепата на хората и е на ръба на победата, позовавайки се на голямата разлика в местните избори.

„Работата не е да правим коалиция за власт, а коалицията на народа срещу Заев. Оттук нататък смисълът на нашето обединение е да се съпротивляваме на правителството и да изправим разрушената държава на крака. Но това изисква осъзнати хора и политици, които ще гледат отвъд техните апетити и интереси в дългосрочен план. Следователно обединяването в един блок срещу това правителство ще бъде жесток шамар за правителството, което ще падне няколко месеца след местните избори. И само по този начин ще можем да сложим край на престъпността, на застоя и да осигурим бъдеще за всички, да осигурим Македония за всички хора“, каза Мицкоски.

В обръщението си към хората Мицкоски отбеляза решението на президента Стево Пендаровски да не говори за Мечкин камен, както той каза, поради страх от хората, които ще му кажат какво мислят за тяхното управление.

Мястото на РС Македония, подчерта Мицкоски, е в семейството на Европейския съюз, а мини Шенгенът, който наскоро беше одобрен от премиера Зоран Заев, бе оценен като поредното поражение за страната и неизпълнение на най -голямата стратегическа цел - членството в Съюза .

„ Спорът с България не е състезание на 100 метра, нито щанд за муртински дини, той е това, което сме ние, нашата идентичност, огледало и битие. Тази идентичност съдържа илинденския епос“, каза Мицкоски в обръщението си в Ташмарунища.

Агенция БГНЕС припомня, че Муртино е родното село на Зоран Заев, който на младини се е занимавал с продажбата на дини./БГНЕС