Митрополит Киприан: Касирането на избора за сливенски митрополит е окончателно

“Касирането на проведения на 18 февруари 2024 г. епархийски избор за сливенски митрополит е окончателно”. Това заяви Старозагорският митрополит и говорител на Св. Синод на БПЦ Киприан след проведено заседание на висшия клир, предаде репортер на БГНЕС.

Митрополит Киприан обяви, че след единодушно решение се възлага на Варненския Великопреславски митрополит Йоан, да продължи да управлява Сливенската епархия в качеството си на наместник на овдовелия сливенски епархийски престол и да проведе нов епархийски избор за сливенски митрополит.

“Наредбата за избор на епархийски митрополити ще бъде препратена за разглеждане на следващия църковен събор”, обясни Киприан и продължи: “Великопреславският митрополит Йоан трябва да извърши пълна финансово административна ревизия на цялата сливенска епархия, както и на имотното състояние на поделенията в епархията, да извърши пълна проверка на списъците с епархийски избиратели дали отговарят на изискванията”, обясни Старозагорският митрополит Киприан. /БГНЕС