Мицкоски пред сръбския "Политика": ЕС изпраща лоши сигнали, България е ретроградна държава

Ръководителят а македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обвини ЕС в изпращане на лоши сигнали, а България в провеждане на политика на исторически и ретрограден наратив, предаде кореспондетът на БГНЕС от Белград.


В интервю за официоза "Политика" Мицкоски твърди, че "няма гаранции, че предстоящата промяна на конституцията на Северна Македония ще бъде последната и че утре ЕС няма да поиска други промени в нея".

"Много пъти съм казвал, че Македония и другите държави от Западните Балкани не са третирани по същия начин като страните, които преди това са се присъединили към ЕС, например Словакия, Чехия, Унгария, Кипър, Румъния, България и др. Това се забелязва особено, когато става въпрос за европейската интеграция на Северна Македония, която, въпреки че си смени името, не стана член на ЕС, дори не започна преговори“, казва още той и подчертава, че сигналът, който се изпраща към държавите-кандидати за членство, е разочароващ и същевременно лош сигнал.

Според него "македонското външно министерство, че не се е борило да няма други условия".

„Каква е гаранцията, че тази искана от Македония промяна на конституцията ще бъде последната и че утре няма да поискат промяна на Конституцията, която да предефинира въпроси, свързани с идентичността, че няма да има нова унижение или заличаване на АСНОМ като основа на македонската държавност?", каза още той.

Мицкоски посочва, че Северна Македония не търси преференциален път за преговори, а търси същия, справедлив шанс, каквито са критериите от Копенхаген.

„Ако промяната на конституцията е условие за членство в ЕС, тогава Македония ще бъде член и шампион на ЕС, защото през последните 30 години е имала толкова конституционни промени, колкото всички държави-членки взети заедно. Институционалните гаранции от страна на ЕС са малка стъпка за тях и голямо насърчение, че европейският път не е движеща се цел, а нещо постижимо. Ние не търсим точна дата, на която ще станем член на ЕС, а конкретни задачи, базирани на реформата в здравеопазване, съдебната система, социалната политика, селското стопанство, образованието и др., каза Мицкоски.

Според него, от България вече идвали сигнали, които открито отричат Илинданското въстание и неговия характер, на което македонското МВнР не реагирало, премълчавайки твърденията на най-висшите български държавници, че Илинданското въстание има български характер, което оставяло много въпроси и съмнения, че България може да постави други условия, особено в частта с протокола.

„Можете да правите реформи, които са страхотни, но България може да ви задържи заради исторически и ретрограден наратив“, подчерта Мицкоски.

Кореспондентът на БГНЕС припомня, че интервю става само ден след като Сръбската държавна телевизия /РТС/ открито се включи в пропагандата срещу конституционните промени в РС Македония, които са задължителното условие за започване на преговори на Скопие за членство в ЕС. В обширен репортаж, който бе озаглавен "македонците ще станат ли малцинство в родината" РТС внушава на аудиторията, че "българите оспорват идентичността на македонците". Репортажът на РТС веднага бе препечатан от в. "Политика". В него сред "анализаторите" за албанската опасност бе и автора на интервюто с Мицкоски. /БГНЕС