Мицотакис разговаря с Ципрас, иска нови избори до 25 юни

Лидерът на партията "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис разговаря по телефона с Алексис Ципрас, за да информира опозиционния лидер за решението си да върне указ за съставяне на правителство, който е получил от президента Катерина Сакеларопулу.


Мицотакис, големият победител на вчерашните избори, каза още на Ципрас, че възнамерява да определи датата 25 юни за провеждане на повторни избори, съобщи гръцкото издание „Етнос“.

Според графика на правителството новият парламент ще положи клетва в неделя, а още на следващия ден ще бъде разпуснат, за да се обяви втори тур на изборите.

Вторият тур на изборите ще се проведе по система, подобна на тази за засиленото мнозинство. Това означава, че размерът на мажоритарния бонус сега зависи от дела на националния вот на най-голямата партия. Този бонус варира от минимум 20 места при дял от 25 % от гласовете и допълнително по 1 след всеки 0,5 % до максимум 50 места при дял от 40 % и повече, а останалите места ще се разпределят пропорционално. Важно е да се отбележи, че ако делът на гласовете на първата партия падне под 25%, на нея няма да бъде присъден мажоритарен бонус.

Засилената пропорционална избирателна система - единствена по рода си, беше норма за Гърция в продължение на много години, припомня БГНЕС. При нея повечето места се избираха чрез пропорционално представителство, но партията с най-много гласове получаваше фиксиран бонус от 50 места. По този начин системата облагодетелстваше парламентарното мнозинство на една партия още от първия тур на изборите. /БГНЕС