Мобилни екипи ще проверяват как се отопляват в Русенско

Както е добре известно, битовото отопление през зимата води до повишаване на концентрацията на фините прахови частици във въздуха. Това е причината градската управа в Русе да вземе решението за сформирането на мобилни екипи, които да проверяват в домовете на русенци какво горят в печките си.

Пред БНТ заместник-кмета по комунални дейности на Русе Димитър Недев съобщи, че екипите и към този момент продължават да работят. Те не функционират по наше решение, а и от по-рано с тази разлика, че от 2 януари 2020 г. функционират през деня и вечерта съвместно с екипи на районните полицейски управления, където се извършват проверките", съобщи още Недев.

Те не се извършват само по сигнали, добави той. При всяко едно посещение служителите се легитимират. Изискват лични карти и документи на живеещите, искат тяхно съдействие за начините за отопление и материалите, които използват за целта. Проверяващите искат разрешение на живеещите за достъп до съответните помещения в домовете.

Нарушения и глоби има налагани. В края на месец януари ще излезе един регистър, където ще има по-обща информация.

Предвидените глоби са от 100 до 1000 лв.

"Да, глобите се събират. Има два начина. Единият е след налагане на наказателно постановление и той сам да си заплати глобата, другият начин е с намесата на частен съдия изпълнител", каза Недев.

Противоречиви са мненията на русенци за дейността на мобилните екипи.

Мирослав Малчев, гражданин на Русе съобщи: "Според мен това е на ръба на закона, защото влизането в един дом става със съдебно решение и благодарение на това, че са допускани групите, се случват проверките. Най-вероятно трябва да има по-голяма информираност за това какво трябва да се гори и за вредата от нещата, вредни за изгаряне. Другият проблем е бедността при част от хората.

"Нашите проверки не са насочени към хората с цел налагане на наказание. Ние сме обикновени хора и живеем срещу тези граждани. Знаем, че има хора с много ниски доходи, затова всяка една проверка завършва с обяснение на хората как могат да кандидатстват по различни програми за осигуряване на финансиране на материали, с които да се отопляват", уточни Недев.

На 15 януари предстои началото на програма "Лайф", по която ще бъдат закупени и дарени уреди за отопление на хора, които нямат финансови възможности, добави заместник-кметът. В нея ще бъдат включени 1400 битови потребители.

Предстои кметът на Русе Пенчо Милков да внесе предложение за създаването на временна комисия, която ще следи за качеството на въздуха в града./БГНЕС