Моди открива срещата на Г-20 като премиер на "Бхарат", а не на Индия

Индийският премиер Нарендра Моди направи встъпителното си обръщение към срещата на върха на Г-20 в събота с табела, на която името на страната си бе обозначено като "Бхарат", древна санскритска дума. Това е най-значимия сигнал досега за потенциална промяна на името на страната.

Жестът дойде дни след като поканите за вечерята на върха бяха изпратени от името на „президента на Бхарат“, което предизвика слухове, че официалното използване на английското име на страната ще бъде отменено.

Самият Моди обикновено нарича Индия "Бхарат", дума, датираща от древните хиндуистки писания и едно от двете официални имена на страната според нейната конституция. Членове на неговата индуистка националистическа партия преди това водеха кампания срещу използването на по-известното име на страната Индия, което има корени в западната древност и е наложен по време на британското завоевание. Неговото правителство работи за премахване на всички останали символи на британското управление от градския пейзаж на страната, политическите институции и историческите книги.

Слуховете за плана бяха достатъчни, за да предизвикат смесица от гняв от опозиционните депутати и ентусиазирана подкрепа от други страни. „Надявам се, че правителството няма да бъде толкова глупаво, че напълно да се откаже от „Индия“,написа в мрежата Х (бившата Туитър) Шаши Тарур от опозиционната Конгресна партия.

Но състезател по крикет Вирендер Сехваг призова федерацията по този спорт да използва "Бхарат" върху униформите на отбора, като написа: "Индия е име, дадено от британците (и) отдавна трябваше да си върнем оригиналното име "Бхарат". /БГНЕС