Мощен взрив в най-голямата румънска петролна рафинерия на Черно море

Експлозия избухна в рафинерията „Петромидия“ в Нъводари, Румъния, двама души са ранени, съобщава Digi24.

Министърът на околната среда Барна Танцос каза, че въздействието върху околната среда може да бъде голямо. Зоната на експлозията е отцепена с цел безопасност, но опасността от експлозии и нов пожар са високи.

Според първоначалните оценки облакът дим се движи към морето, а не към брега, добави министърът. Той отбеляза, че на място има мобилна лаборатория за наблюдение на качеството на въздуха.

Видеоклипове показват плажуващи по румънското черноморие, изпаднали в шок от вида на огромния облак черен дим.

На място са изпратени 8 пожарни коли, 2 линейки и едно мобилно интензивно отделение.

„Петромидия“ е най-голямата и модерна петролна рафинерия в Източна Европа, локализирана на брега на Черно море, в близост до най-голямото пристанище на Румъния – Констанца. Тя е собственост на КазМунайГаз Интернешънъл Груп (известна преди под името „Ромпетрол Груп“), националната петролна и газова компания в Казахстан, и на румънската държава чрез нейното министерство на енергетиката. През миналата година в “Петромидия“ са преработени 4,8 милиона тона суровини (1,16 милиона тона бензин и над 2,6 милиона тона дизел и авиационно гориво). Активното развитие на „Петромидия“ я превръща в един от основните производители на петролни продукти в Румъния и региона на Черно море. /БГНЕС

https://www.facebook.com/watch/?v=803121920340746&t=41