Москва: Предложението на ООН за възобновяване на зърнената сделка не е нищо ново

Докато усилията за възстановяване на Черноморската инициатива за зърно продължават, Русия заяви, че новите предложения на ООН за сделката всъщност"не са нови" и не могат да нормализират износа ѝ на селскостопански продукти, предаде Анадолската агенция.


В изявление на своя уебсайт руското министерство на външните работи заяви, че вместо освобождаване от санкции Русия е получила "нова порция обещания" от Секретариата на ООН.

На 17 юли Москва преустанови участието си в пакта, сключен с посредничеството на Турция и ООН, за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на руската агресия в Украйна.

Москва многократно се е оплаквала, че Западът не е изпълнил задълженията си и има ограничения за плащанията, логистиката и застраховката на доставките на собствения ѝ износ на храни и торове.

Министерството заяви, че предложението на ООН за свързване към SWIFT на дъщерно дружество на Руската селскостопанска банка няма да проработи и само повторното свързване на самата банка ще реши проблема с плащанията.

"Създаването на специална застрахователна платформа за руските селскостопански продукти ни е обещано от август 2022 г., но по неизвестни причини досега не е направено", заявиха от ведомството.

Същото се отнася и за достъпа на руски кораби и товари до чуждестранни пристанища, а членовете на ООН не са успели да се справят с възникналите в тази връзка пречки пред санкциите, се казва в изявлението.

Според руското външно министерство работата по меморандума между Кремъл и ООН за износ на селскостопански продукти е преустановена, а координаторът му Ребека Грийнспан не е приела покана за посещение в Русия от юли. ООН също така е спряла да изпраща доклади за напредъка в нормализирането на руския износ на селскостопански продукти.

Същевременно министерството заяви, че Русия ще продължи да изнася местни храни и торове, което ще помогне за стабилизиране на световните цени и подобряване на общата им наличност, както и дарения за нуждаещите се страни.

Руски торове вече са изпратени на Малави и Кения, като са планирани доставки за Зимбабве, Нигерия и Шри Ланка. До 200 000 тона руска пшеница ще бъдат изпратени безплатно и на Буркина Фасо, Централноафриканската република, Еритрея, Мали, Сомалия и Зимбабве./БГНЕС