Москва: Русия ще реагира на експулсирането на руски дипломат от Румъния

Москва ще реагира "подобаващо" на решението на Букурещ да обяви служител на руското посолство за персона нон грата, заяви в събота официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от официалната информационна агенция ТАСС.

Мария Захарова, говорител на руското МВнР

"Разбира се, ние ще отговорим подобаващо на румънския подход и ще ви информираме допълнително за предприетите мерки", заяви говорителката на руската дипломация. Захарова подчерта, че Румъния е обявила служителя на руското посолство за персона нон грата "без причина и под пресилени предлози". Според официален представител на руската дипломатическа мисия действията на Букурещ са "нова провокация, осъществена по сценарий, който през последните месеци беше многократно изпробван в по-голямата част от страните членки на ЕС и НАТО".

"Стереотипните действия на румънските власти имат за цел да демонстрират изключителната си лоялност към западните корпоративни кръгове", подчертава Захарова. "Тук няма независима национално ориентирана линия от Букурещ, което само влошава ситуацията", добави тя. Ден по-рано румънското външно министерство съобщи, че властите са взели решение да експулсират руски дипломат от страната. Според министерството представителят на посолството е "напуснал страната тази седмица". На 5 април румънските власти обявиха десет служители на руското посолство в Букурещ за персона нон грата. Както отбеляза тогава говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, Москва разглежда тази стъпка като част от кампанията на САЩ и техните съюзници за дискредитиране на руската "специална операция" в Украйна.

В отговор на действията на Румъния на 13 май Москва обяви десет служители на посолството на страната в Русия за персона нон грата. /БГНЕС, DIGI

Москва/ Русия