Мотористи учат първа помощ във ВМА

Идеята е да сме полезни на самите себе си и на всички хора около нас. Това каза Георги Боянов от Sofia Riders преди началото на вече традиционния курс "Първа помощ" за представители на мотоорганизацията, предаде репортер на БГНЕС.

Георги Боянов каза, че го правят за трети път. „Ефект от такова нещо човек може да го разбере при някаква катастрофа или въобще при такава ситуация. Но понеже в такива ситуации паниката е ужасно голяма заради това го правим регулярно всяка година, за да имаме малко по-голям тренинг. Човек не трябва да се паникьосва в такива ситуации, а просто трябва да знае какво да направи. Няколко са стъпките, които трябва да се изпълнят веднага, просто за да има шанс съответният пострадал“, сподели той. Първата и основна - да видиш пострадалия как е и да се обадиш на 112.

Той каза, че гледат да го направим поне веднъж в годината преди началото на мотосезона. „В случая искахме да го направим малко по-рано, но времето не позволяваше да дойдем с моторите, заради това го правим сега“, посочи Боянов.

Д-р Емил Кържин от ВМА и днес отново запозна мотористите с основните неща, които да правят или които да не правят в кризисни ситуации, които са се случили на пътя и такива, в които има пострадали. „Първото нещо е да запазят самообладание. Второто е да подсигурят себе си и пострадалите съответно от допълнителни поражения. Тоест да си обезопасят мястото, да обезопасят пострадалия, да бъде изведен на място, където вторичните увреждания са много по-малко вероятни и основното е да повикат помощ - квалифицирана помощ 112“ , каза лекарят. /БГНЕС