МВФ прогнозира свиване на германската икономика от 0,5% през 2023г.

Международният валутен фонд заяви, че Германия ще претърпи по-дълбока рецесия, отколкото се смяташе досега, и прогнозира, че традиционният двигател на растежа в Европа ще бъде най-зле представящата се голяма икономика през 2023 г, предаде АФП.

Според МВФ германската икономика, която е засегната от високата инфлация и спада в производството, сега се очаква да се свие с 0,5 % през тази година.

Още през юли той прогнозираше свиване от 0,3 %.

Актуализираните прогнози потвърждават, че най-голямата икономика в Европа ще бъде единствената от групата на седемте богати държави, която няма да отбележи растеж през тази година.

Германия е изправена пред множество неблагоприятни фактори, включително "слабост в секторите, чувствителни към лихвените проценти, и по-бавно търсене от страна на търговските партньори", посочва МВФ в последния си доклад.

Страната, която изпадна в рецесия в началото на 2023 г. и изпадна в стагнация през второто тримесечие, се насочва към още едно "леко икономическо свиване" през втората половина на годината, според МВФ.

Базираният във Вашингтон институт вижда, че Германия ще се възстанови през 2024 г., но понижи очакванията си до 0,9% растеж от 1,3% през юли.

Проблемите на Германия ще действат като спирачка на растежа в еврозоната, като МВФ леко понижи прогнозата си за 2023 г. за валутния клуб на 20-те страни до 0,7% растеж.

По-добри новини имаше за тежкия играч на еврозоната Франция, където "догонващото развитие на индустриалното производство и външното търсене" накара МВФ да прогнозира 1,0% експанзия за 2023 г., в сравнение с предишните 0,8%.

За сметка на това Италия, която се бори с инфлация, упорито надвишаваща средната за еврозоната, намали прогнозата си за растеж с 0,4 процентни пункта до 0,7%./БГНЕС

Тагове: