МВФ: Спасителната помощ за Шри Ланка зависи от борбата с корупцията

Шри Ланка не бива да позволява на корупцията да подкопава спасителния план за своята фалирала икономика, заявиха от Международния валутен фонд (МВФ), след като подписаха договор за заем от 3 млрд. долара за засегнатата от кризата държава.

Петер Бройер, ръководител на мисията на МВФ в Шри Ланка

Международният валутен фонд одобри в понеделник дълго отлаганата спасителна програма, след като Китай - най-големият двустранен кредитор на южноазиатската държава, предложи гаранции за облекчаване на дълга, съобщи АФП.

Фондът обаче заяви, че спасяването е обвързано със справянето с дълбоко вкоренената култура на подкупи и лошото управление на правителството, които са виновни за изпадането на Шри Ланка в безпрецедентна икономическа криза миналата година.

Петер Бройер, ръководител на мисията на МВФ в Шри Ланка, заяви, че правителството се е съгласило да приеме по-строги закони за борба с корупцията в рамките на няколко месеца по време на преговорите за спасяване на страната.

"Подчертаваме важността на реформите за борба с корупцията и управлението като основен стълб на програмата", каза той пред репортери.

"Те са задължителни, за да се гарантира, че трудно постигнатите ползи от реформите ще бъдат от полза за народа на Шри Ланка."

Бройер заяви, че Шри Ланка ще стане първата азиатска икономика, която ще бъде подложена на цялостна "диагностика на управлението" от страна на МВФ.

Шри Ланка се обърна към базирания във Вашингтон кредитор малко преди да обяви неплатежоспособност по външния си дълг в размер на 46 млрд. долара през април миналата година.

Антиправителствени протести в Коломбо

Критичният недостиг на чуждестранна валута доведе до това островната държава да не е в състояние да финансира вноса дори най-необходимите стоки, което доведе до сериозен недостиг на храни и горива.

Освен това 22-милионното население на Шри Ланка преживя галопираща инфлация и продължителни прекъсвания на електрозахранването, което разпали обществения гняв с влошаването на кризата.

Огромните протести срещу лошото управление на икономиката и корупцията в правителството в крайна сметка принудиха тогавашния президент Готабая Раджапакса да напусне страната и да подаде оставка през юли.

Раджапакса принадлежи към влиятелна политическа фамилия, обвинявана в разхищаване на публични средства за суетни проекти, подкрепени с неустойчиви заеми от Китай, който притежава около 10% от дълга на Шри Ланка.

Тежки реформи

Неговият приемник Ранил Викремесингхе се ангажира с тежки реформи, включително удвояване на данъците и прекратяване на щедрите субсидии за горива и електроенергия, за да върне държавните финанси под контрол.

Мерките за икономии обаче са непопулярни и предизвикаха стачки, които миналата седмица парализираха здравния и транспортния сектор.

Викремесингхе, който водеше преговорите с МВФ, заяви, че Шри Ланка няма друга алтернатива, освен да следва програмата за реформи на кредитора.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви в понеделник, че Шри Ланка трябва да продължи да полага усилия за преструктуриране на държавните финанси и възстановяване на публичния бюджет, като същевременно защити силно засегнатите от кризата.

"Трябва да се запази темпото на провежданите прогресивни данъчни реформи, а мрежите за социална сигурност трябва да бъдат укрепени и по-добре насочени към бедните", заяви тя.

Икономиката на Шри Ланка се сви с рекордните 7,8% през миналата година и Викремесингхе предупреди, че страната може да очаква да остане във фалит поне до 2026 г. /БГНЕС

Коломбо / Шри Ланка