МВнР: 539 машини за гласуване ще има зад граница, най-много са в Турция - 220

Процесът по организацията на изборите в чужбина върви много добре, голяма част от бюлетините вече са изпратени и получени в чужбина. Над половината от машините вече са изпратени в секциите в чужбина.

Това съобщи постоянният секретар на Министерството на външните работи Иван Кондов на брифинг във връзка с организацията на изборния процес, предаде репортер на БГНЕС.

Кондов добави, че методическите указания и обучителните материали вече са приети от ЦИК и посъветва всички да се запознаят с тях. “Понеделник на 26 септември ЦИК ще проведе обучение тук в МВнР на близо 400 души”, съобщи той и добави, че ЦИК са назначили по-голямата част от хората в секционните комисии.

“ЦИК определи, че в 301 места зад граница ще се гласува с машини, в 238 ще се гласува с две машини, а в 63 ще се гласува с една машина, общо 539 машини ще има зад граница”, каза Калин Анастасов, заместник-председател на работна група „Избори“. Той обясни, че машините за Великобритания и САЩ са изпратени, най-много машини са изпратени в Турция - 220 машини.

Следим с особено внимание конфликта в Русия. Последните новини от Русия показват ескалация на конфликта, заяви заместник-министърът на външните работи и говорител на МВнР Костадин Коджабашев.

Коджабашев препотвърди и позицията на министерството, че на този етап няма конкретна военна заплаха за страната ни и заяви, че това за момента е така.

Той каза, че референдумите в Украйна няма да бъдат признати в международен план и това е опит на Русия да легитимира действията си в Украйна. ”Със сигурност това ще усложни ситуацията в Украйна”, категоричен е той.

////////////////

РСМ е отправила молба за оказване на помощ, в момента както знаем има сериозен проблем за осигуряването на енергия за предстоящия зимен сезон РСМ и е отправила молба към България за осигуряване на голямо количество електроенергия на цена, която е на много по-ниска от производната цена, отколкото пазарната. Това заяви Желязко Радуков, държавен експерт в Дирекция „Югоизточна Европа“.

Радуков припомни, че РСМ не е част от ЕС, но същевременно е обявила кризисно положение в енергетиката. ”Това е положение, което позволява на нашите съседи да игнорират собствените си регулаторни механизми в областта на енергетиката”, обясни той и добави, че за щастие ние сме в ЕС и не сме в положението на РСМ. “Поради тази причина ние се затрудняваме да помогнем на нашите съседи по точния начин, по който те го искат, защото ще се наложи да нарушим европейските регламенти и приетите регулаторни рамки, които имам”, посочи Радуков и добави, че в момента се полагат всички усилия, за да се помогне на РСМ и се водят разговори с ЕК на най-високото възможно ниво. /БГНЕС