Най-големият долмен в Европа се оказа най-голямата инженерна структура от неолита

Археолози, геолози и историци от Испания установиха, че Куева де Менга, най-големият долмен в Европа, представлява едно от най-големите инженерни постижения на епохата на неолита. Резултатите от изследването са публикувани в списание Scientific Reports.

Мегалитната структура Куева де Менга, която е на около 5700 години, се намира близо до град Антекера в Испания. Построен е на върха на хълм от големи камъни, най-големият от които тежал повече от сто тона. В новата работа учените са анализирали състава на камъните, за да разберат техния произход и начина на транспортиране. Оказа се, че камъните са предимно калкаренити, вид седиментна скала, която се отличава със своята крехкост. Тъй като такава скала е трудна за транспортиране без повреди, резултатите предполагат, че строителите са били в състояние да конструират структури с определено ниво на инженерна сложност.

Транспортирането и поставянето на такива големи камъни ще изисква внимателно планирана инженерна работа. Например повдигането на завършек с тегло около 150 тона, който беше положен в горната част на камерата, за да служи като покрив, би изисквало скеле и въжета, както и гладки пътища за транспортирането му. /БГНЕС