Най-социалната партия още не е написала социалната си програма

Според социологическите проучвания общо 7 партии и коалиции ще влязат в парламента след провеждането на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври 2022 г. Това са ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“ (ПП), Движение за права и свободи (ДПС), „БСП за България“, „Възраждане“, „Демократична България“ (ДБ) и „Български възход“. Поради тази причина БГНЕС реши да провери какво предлагат по отношение на социалната политика партиите и коалициите в предизборните си програми.

ГЕРБ-СДС ще предприеме мерки срещу обедняването и намалената покупателна способност на населението чрез реално увеличение на доходите, както и ще работи за запазване на данъчния модел, полагане на максимални усилия за увеличаване на събираемостта на приходите, с цел недопускане повишаването на данъците.

ПП ще работи за постигане на най-малко 78% от хората на възраст между 20 и 64 години да са трудово заети, създаване на нови качествени работни места в сферата на дългосрочната грижа и подобряване на условията на труд, включително и чрез адекватно заплащане. Осигуряване на прозрачна икономическа среда, за да се развиват качествени работни места във всички региони, нулева корупция в проектите за социално включване, определяне на минимални социални стандарти, изцяло съобразени с Хартата на основните права, гарантиране на социално включване на децата, изложени на риск от бедност, от всички общности, изграждане на дневни центрове, които предлагат подходяща среда за хора със специални потребности също са част от програмата.

По отношение на социалната политика ДПС залага на стабилизиране на пенсионната система, изпреварващо инфлацията увеличение на пенсиите и запазване помощите на пенсионерите. Фокусът на партията ще бъде насочен и върху мерките за най-уязвимите социални групи и компенсиране на гражданите от енергийната криза и инфлацията.

ДБ си поставя за цел в основата на социалната политика на държавата да бъде подкрепата за семействата и децата и да работи за включването на пазара на труда на неактивните хора с увреждания в трудоспособна възраст. В програмата са заложени още насърчаване на раждаемостта и подпомагане на желаещите да стана родители, създаване на предпоставки за балансиране на личния и служебния живот на работещите родители, както и регулиране на професиите в социалната сфера. Част от мерките включват и независим анализ на финансирането на социалната система и оптимизиране на разходите ѝ, административни услуги за децата и семействата, достъпни по електронен път, разработване на механизми за поемане от НЗОК на лечението и ин витро процедурите за семействата с репродуктивни проблеми, отмяна на ДДС върху бебешките храни, реализира реформа за детско правосъдие и въвеждане на прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата, както и гарантиране на грижа и достоен живот на възрастните хора и хората с увреждания, и др.

„Възраждане“ по отношение на социалната политика лежи на програмата си от 2021 г., а именно стимулиране на раждаемостта и отговорното родителство, въвеждане на семейно подоходно облагане и подобряване качеството и разширяване обхвата на публичните услуги за деца и млади семейства. В програмата на преден план са и подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми, повишаване на доходите, подобряване на качеството и сигурността на живот на гражданите, подкрепа на всеки, който желае да работи и да се развива, както и социално подпомагане само на онези, за които е доказано, че е невъзможно да получават доходи със собствен труд.

„Български възход“ има като приоритет в програмата си „Труд, социална и демографска политика“, но няма текст с информация по отношение на концепцията, по която ще се работи.

От „БСП за България“ все още не са споделили в писмен вид управленската си програма, въпреки че от седмица вече официално сме в предизборна кампания и лидерът на левицата оповестява пред медиите, че в основата си тя е социално насочена, давайки конкретни примери. /БГНЕС