НАП тръгва да си търси почти 10 млрд. лева задължения

Националната агенция по приходите (НАП) трябва да събере общо 9,9 млрд. лева. 161,5 млн. лева е сумата, която дължи най-големият длъжник към хазната. Първите 100 в списъка с длъжниците към фиска дължат над 2 млрд. лева.

Това съобщи служебният финансов министър Асен Василев, който оповести служебно отписаните вземания на основание изтекъл 10-годишен давностен срок за години 2017-2020 г., предаде репортер на БГНЕС.

На снимката: Павел Тонев, Асен Василев и Румен Спецов

Част от дълговете са на работещи предприятия и те трябва да бъдат събрани, добави министърът и посочи, че ще бъде публикуван списък на длъжниците към фиска.

Василев очерта картина на измами и избягване на плащания. Дотук очертаната картина е силно притеснителна за мен. Това е на картина на системно несъбиране на данъчни постъпления, на премахнат данъчен контрол. Една картина, позволила да се натрупа огромни дефицити в системата – било чрез измами, било чрез избягване на плащане, каза той и добави: Ако държавата не си събере постъпленията няма как да има пари за пенсии, здравеопазване и образование.

Финансовият министър съобщи, че започва проект по електронно фактуриране. Ще се работи и за предприватизационен ДДС на фирмите – още при регистрацията на фирмата тя ще бъде профилирана и наблюдавана. Така няма да може да се създават фирми с цел източване на ДДС, посочи служебният министър.

Василев съобщи още, че има „силна концентрация” на публичните средства.

За получателите на обществени поръчки през 2020 година общо 15,8 млрд. лева разделени към частни компании, 7 фирми са получили общо 3,4 млрд. лв. за 2021 година до края на април 3 фирми са получили близо 1,3 млрд. лв. публични средства.

На снимката: Румен Спецов

Той съобщи и че ще има публичен контрол на получателите на пари по обществени поръчки.

Основна задача в следващите два месеца е да подобрим работата на приходните агенции, така че да има повече средства в бюджета и доколкото е възможно без законодателна власт да сменим практиките и процедурите, за да пресечем теча на 2 до 3 млрд. лева на година, съобщи Асен Василев.

На снимката: Павел Тонев

И още, ще се правят финансови проверки на митническите служители.

Започнахме преглед на харченето на обществения ресурс, как се събират данъци, как работи Агенция „Митниц” и приходната администрация, съобщи Василев и припомни, че през 2019 година е махнато звеното за последващ контрол в митниците – това означава, че веднъж щом стоките минат граница, Агенция „Митница” не може да прави проверки. Затова с Павел Тонев и неговия екип в доста бърз порядък, възстановяваме последващия контрол, заложихме и че всички служители на Агенция „Митници” с приемането на новия правилник и след това ежегодно ще минават проверка на доходи и имотно състояние. Те ще подписват декларация, с която се отказват от банкова тайна и позволяват на НАП да достига информация за техни имоти в страната и в чужбина. Така ще вкараме прозрачност и доверие, съобщи Асен Василев. /БГНЕС