НАТО е против наземни ядрени ракети в Европа

Лидерите на страните от НАТО възнамеряват да обявят в края на предстоящата среща на върха в Брюксел и в навечерието на срещата на президентите на САЩ Джо Байдън и на Русия Владимир Путин, че се противопоставят на разполагането на наземни ядрени ракети в Европа, съобщават източници от Европейския съюз и Конгреса на САЩ.

Такава точка се съдържа в проекта на комюнике, което трябва да бъде публикувано след приключването на срещата на върха на НАТО. „Тази стъпка се разглежда като възможен начин да се намали нивото на напрежение в отношенията с Москва и да се направи първата стъпка в диалога за контрол на оръжията преди срещата на върха между САЩ и Русия в Женева на 16 юни“, пише вестникът.

32-ата среща на върха на НАТО, която ще се проведе в Брюксел на 14 юни с участието на президента на САЩ, ще бъде най-кратката от почти 20 години. Тя ще продължи един ден и ще се състои само от една работна сесия с продължителност приблизително 2 часа и 30 минути. Обикновено срещите на върха на НАТО продължават два дни и включват 3-4 работни сесии по различни теми. На втория ден лидерите на алианса традиционно провеждат една от сесиите с държавните глави - партньори на алианса, но тази година такава няма да има. /ТАСС