Навални се чувства добре след преместването си в арктическа наказателна колония

Руският опозиционен лидер Алексей Навални заяви, че е "добре" след "доста изтощителното" 20-дневно преместване от затвора в наказателна колония отвъд Полярния кръг.


"Не се притеснявайте за мен. Добре съм. Изпитвам пълно облекчение, че най-накрая успях", написа той в X, като добави: "Все още съм в добро настроение, както подобава на един Дядо Коледа", визирайки зимното си облекло и брада.

Държавният департамент на САЩ заяви, че продължава да е "дълбоко загрижен за благосъстоянието на г-н Навални и за условията на несправедливото му задържане".

Навални мобилизира огромни антиправителствени протести, преди да бъде вкаран в затвора през 2021 г., след като преживя опит за убийство чрез отравяне.

Той прекара по-голямата част от задържането си в наказателната колония IK-6 във Владимирска област, на около 250 км източно от Москва.

Миналия август съдът удължи присъдата му на 19 години по обвинения в екстремизъм и постанови той да бъде преместен в по-строг затвор със специален режим, в който обикновено се настаняват особено опасни затворници.

Навални съобщи на Х, че е пристигнал в арктическата наказателна колония в събота и е бил посетен от адвоката си в понеделник.

"Не очаквах, че някой ще ме намери тук преди средата на януари", пише той и добавя, че не е виждал почти нищо от заобикалящата го среда, с изключение на покритата със сняг съседна килия, използвана като двор, и оградата пред прозореца си.

"За съжаление няма северни елени, но има огромни пухкави и много красиви овчарски кучета", казва той. /БГНЕС