Не се сърди човече и карти ще уплътняват времето докато се чака за протоколите на изборите

Нашата комисията на 99 процента сме готови с организацията. Това каза председателят на ОИК-София Полина Витанова, предаде репортер на БГНЕС.

“Това са най-сложният и най-тежък вид избор в ИК. На територията на Столична община той е още по-сложен и тежък, тъй като тук се провеждат 3, а на места и 4 вида избори”, посочи Витанова.

Тя добави, че протоколите са 3, на места 4. Протоколът за общински съветници е дълъг 18 страници.

В зала „Арена Армеец” ще се влиза през 3 входа, превозните средства ще бъдат спирани точно пред входовете, за да не се налага членовете да носят чувалите. Тя съобщи, че на обученията са присъствали много повече членове.

“Изчакване със сигурност ще има. Това, което сме предприели е, че всеки член на Общинска избирателна комисия има сътрудник, който ще го подпомага, защото смятаме, че по този начин процесът ще става по- бързо. Отделно имаме технически сътрудници, които са около 140, които логистично да подпомагат членовете на Секционните избирателни комисии, да го настаняват в залата по поредността на пристигането им, така че първите пристигнали са бъдат настанени в долната част за да не се налага и да отнема дълго време придвижването им до входа, в който те ще влизат в един от трите пункта. Смятаме, че с тези мерки ще се подобри работата и ще се ускори процесът”, посочи тя. По думите й бързината на процеса зависи, не от трите пункта, не от трите места, не от разделянето на комисията, той зависи от това дали ще са вярно попълнени протоколите първо” и второ от това, че ние трябва да приемем над 4800 протокола от секционните избирателни комисии, това е около 120 протокола на всеки член на ОИК, а протоколите са дълги и сложни”, обясни тя.

През 2015г. комисията била от 19 членове, сега общинска избирателна комисия е от 41 членове.

Председателката посочи и че има обособени кътове, в които ще бъдат монтирани екрани, на които ще прожектират български филми. “Има игри “Не се сърди човече”, табла, карти, с които да могат да уплътнят времето си по по-добър начин”, обясни тя. Има 5 медицински пункта, ако се наложи да се оказва помощ и съдействие. /БГНЕС