Недостигът на лекарства за диабетици се дължи на използването им за отслабване

През последните няколко месеца у нас се наблюдава недостиг на животоподдържащи инсулини за диабетици. Министерство на здравеопазването се е заело със задачата да реши този проблем като вече е провело среща с фирмата производител и е станало ясно, че една от основните причини за липсите на този вид медикаменти е фактът, че те не се използват по предназначение, а като средства за намаляване на теглото, предаде репортер на БГНЕС.

На 2-ри август в Министерство на здравеопазването е проведена оперативна среща с „НОВО НОРДИСК ФАРМА ЕАД“, на която са обсъдени бъдещите планове на компанията за смекчаване на недостига с лекарствените продукти за лечение на диабет, като приоритет е осигуряване на достатъчно количество за нуждите на българските граждани. Това става ясно от отговор на министъра на здравеопазването Христо Хинков на депутатски въпрос. Хинков уточнява, че по данни на фирмата производител потреблението на Оземпик 1 мг. за една година се е повишило с 59% глобално, с 48% на територията на ЕС и с около 15% на всяко тримесечие на 2022г., основно поради масовата употреба, извън одобрените показания, като средства за намаляване на теглото.

Министърът на здравеопазването отбелязва, че недостигът на лекарства е проблем за общественото здраве, засягащ страните в ЕС и по света. „Може да се дължи на множество причини, сред които производствени проблеми, водещи до забавяне или прекъсване на производството, недостиг на суровини, увеличено търсене и употреба на определени лекарства, проблеми с дистрибуцията“, допълва той. /БГНЕС