Нидерландия изпраща фрегата в Червено море за защита на граждански кораби

Нидерландия ще изпрати фрегата с 200 военнослужещи в Червено море, за да защити гражданските кораби, съобщи местният телевизионен канал NOS, позовавайки се на свои източници. Според него официалното решение на правителството на страната ще бъде обявено днес, на 8 март.

Фрегатата е оборудвана със система за противовъздушна отбрана и се очаква основната ѝ задача да бъде да защитава гражданските плавателни съдове от въздушни заплахи. Тя ще действа в рамките на международната операция Prosperity Guardian и се очаква да достигне Червено море до края на март.

Каналът уточнява, че по закон холандското правителство е длъжно да уведоми парламента за решението си. Той ще обсъди темата, но няма да може да отмени правителственото решение.

Йеменските хутити нанасят удари по кораби в Червено море от декември 2023 г. насам. Те подкрепят палестинското движение "Хамас", което е във война с Израел от октомври, и са се насочили към корабите на държавите, които подкрепят израелската страна. От януари САЩ и техните съюзници започнаха да нанасят ответни удари по позиции на хутите в Йемен. В края на февруари хутите повредиха четири подводни кабела в Червено море, с което нарушиха интернет комуникациите между Европа и Азия./БГНЕС